GenelYaşam

Aşka Dair Bilmedikleriniz! Aşkın Gerçekleri Nelerdir? Bu Hisleri Yaşayanlar…

Hiç bir insan hayatımıza tesadüfen girmiyor. Kimileri ders, kimileri ise armağan oluyor. Dünyadaki milyarlarca insan aşkı en az bir kez yaşama şansı buluyor. O an aşkı hissedenler dalgalı denizde kendini sırtüstü bırakmaya benzediğini söylüyor ancak aşkı kelimelere dökmek mümkün olmayabiliyor, yaşamak gerekiyor. Peki aşka dair ne kadar bilgiye sahibiz?

Kadın -Erkek ilişkisi

Kadın erkek ilişkileri tarih boyunca hep karmaşık yapıda süregelmiştir. Atilla İlhan’ın “Ayrılıkta sevdaya dahil. Çünkü ayrılanlar hala sevgili..” mısralarında dediği gibi ikili ilişkilerde “ne seninle ne de sensiz” durumu yaşanmaktadır. Aşk hormonlara bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre kendinizi huzurlu hissetmiyorsanız hep onu görmek onunla konuşmak istemiyorsanız gerçekten aşık olmayabilirsiniz.

Kadınların sezgileri kuvvetlidir. Bir durum hakkında içlerinde kötü bir his varsa muhtemelen o his doğrudur. Erkekle kız arkadaşlarından ayrılmak istediklerinde aramayı mesaj atmayı keser. Onlardan uzaklaşır ve olabildiğince az görüşmek isterler. Belirsiz olan bir ilişkinizin bitmesine kesinlikle üzülmemelisiniz. Çünkü size gerçekten aşık olan biri sizden asla bıkmayacaktır.

“Zıt kutuplar birbirini çeker” sözü Columbia Üniversitesi’ nde yapılan bir araştırma doğruladı. Buna göre çok benzer karakterlerdeki kişilerin ilişkileri kısa süre sonra bitebiliyor. Araştırmalar ilişkide birlikte bolca vakit geçirmenin, birlikte bir şeyler paylaşmanın önemini vurguluyor. Ancak sürekli yan yana olan çiftlerin paylaşımlarının azaldığı ve yeni bir heyecana kapılma ihtimallerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.

Bütün bunlara temelde bakıldığında bir insanın aşık olması sadece 1.5 saniye sürüyor. Tam 12 merkez birden çalışıyor. Aşık olma sırasında vücut dili, konuşma hızı ile tonu ve konuşulan konu belirleyici oluyor.

Üstelik aşkın psikolojiye iyi geldiği iyileştirdiği uzmanlar tarafından kanıtlandı. Araştırmalara göre psikoloğa giden insanların aşık olduktan sonra terapilere daha çabuk cevap verdiği ve iyi yönde ivme gösterdiği tespit edildi.

Aşık olduğumuzda midemizde uçuşan kelebekler hissi aslında adrenaline doğrudan ilişkilidir. Onu karşınızda ilk gördüğünüzde elinizin ayağınıza dolanması, gülümsemekten kendinizi alıkoyamamanız, gözlerinizin içinin parlaması gibi durumlar bilimsel olarak bakıldığında ise bahsedilen kelebekler tamamen adrenalinin etkisidir. Bedeninizin sonu bilinmeyen durumlara karşı göstermiş olduğu kaç yada kendini savun aşamasında vücudunuzda dolaşan adrenalin, sizi aşka hazırlıyor.

Kalp Kırıklığı

Kendinizi çocuk gibi mutlu hissettiğiniz, hayaller kurduğunuz, hep onunla olmak istediğiniz, her şeyine anlayış gösterdiğiniz sevgiliniz veya eşiniz tarafından hayal kırıklığına uğradığınızda hissettiğiniz kalp kırıklığı gerçektir. Ayrılma, boşanma, aldatılma gibi durumlarda hissedilen acı bilimsel araştırmalar gerçek bir acı olduğunu ifade etti. Kırık kalp sendromu olarak geçen bu durum “içim acıyor” diye ifade eden kişide şiddetli göğüs ağrılarına ve nefes darlığına sebep oluyor.