Ateşi, Baş Ağrısı, Öksürüğü, Halsizliği Olanlar Dikkat! Yeni Bir Virüs Patladı! Yeni Virüs Tehlikeli Mi?

Çin’in doğusunda yeni bir virüsün alarmı verildi. Hayvandan insana bulaşıldığı tahmin edilen ve şuana kadar 35 kişi de tespit edilen virüsün süreci bilim insanları tarafından yakından takip ediliyor. Peki, yeni görülen Langya Henipavirüs (LayV) nedir?

Çin’de tespit edilen Langya (LayV) isimli yeni virüsün 35 kişide görüldüğü bildirildi. New England Tıp Dergisi tarafından belirtileri hakkında bilgi verilen langya henipavirüsü korkuya neden oldu. Virüsün insana Çin’in Kuzeydoğusundaki köylerde bulunan kır fareleri tarafından bulaşıldığı düşünülüyor. Bilim insanları hayvandan insana bulaşan virüs sayılarındaki artışın altını çizdi.  Kır fareleri üzerinde yapılan araştırmalarda insana geçen virüsün değişik komplikasyonlara neden olduğu belirtildi.

35 Kişide Görüldü

Tayland Sağlık Merkezi’nin virüsün ve etkilerini yakındna araştırdıklarını duyurdu. İlk kez 2018 yılında tespit edilen ancak ciddiye alınmayan virüsün 35 kişi de görülmesi akabinde açıklamalar geldi.

Başlıca Belirtisi Yüksek Ateş Ve Baş Ağrısı

Yüksek ateş, halsizlik, öksürük ve baş ağrısına neden olan virüs hakkında bazı bilim insanları ise paniğe neden oluşturabilecek bir sürecin olmadığını belirtti. Ancak önlemlerin kısa sürede alınıp virüsün insandan insana yayılmasının önüne geçilmesi gerektiği de ayrıca hatırlatıldı. Virüsün Nipah Virüsüyle RNA benzerliği üzerine durulduğu da aktarıldı. Pandemi ya da hızlı bir yayılma için henüz erken olduğu açıklandı. Uzmanlar bölge halkın yiyeceklerini ve giyeceklerini temizlemeleri ve farelere karşı önlem almaları konusunda uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

Hayvanlardan İnsanlara Geçiyor

BBC’nin haberine göre, Henan ve Şantung eyaletlerinde ortaya çıkan virüsün hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülüyor. Ağırlıklı olarak kır farelerinde görülen virüse Çin’de 35 kişide rastlandı. Araştırmacılardan Singapur’daki Duke-NUS Tıp Okulu’nda görevli Wang Linfa, LayV vakalarının ciddi olmadığı ve panik yapılmaması gerektiğini söyledi ancak yine de dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Kır Farelerinin Yüzde 27’sinde Layv Görüldü

Bilim insanları tarafından yapılan testlerde kır farelerinin yüzde 27’sinde LayV’ye rastlanırken, köpeklerin yüzde 5’i keçilerin de yüzde 2’sinde virüs görüldü.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, insanlarda görülen her 4 virüsten 3’ünün hayvanlardan insanlara geçmiş olabileceğine işaret ediyor. Birleşmiş Milletler de (BM) iklim krizi ve yaban hayatı istismarının artışı nedeniyle benzer hastalıkların görülebileceği uyarısı yapmıştı.

Exit mobile version