Avrupa’da panik yaratan yeni virüs yayılıyor! Maymun çiçeği virüsü nedir?

Yeni tip koronavirüsün ardından hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü panik yaratmaya devam ediyor. Şimdiye dek 9 ülkede görülen virüsün şu ana dek bilinen vakalarından çok daha fazla sayıda vaka sayısının bulunmasından endişe ediliyor.

Avrupa’yı alarma geçiren virüs şimdiye kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve ABD’nin ardından Fransa ve Belçika’da da görüldü. Fransa Sağlık Bakanlığı, Paris/Ile-de-France bölgesinde şüpheli bir vakaya rastlandığını açıkladı. Belçika’nın Anvers kentinde de bir kişinin maymun çiçeği virüsüne yakalandığı duyuruldu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Afrika’da ormanlık alanlarda rastlanan ve çoğunlukla kemirgenler ve vahşi hayvanlardan geçen Monkeypox yani maymun çiçeği hastalığı özellikle Avrupa’da büyük paniğe yol açtı. Uzmanlar, bilinen vaka sayısından çok daha fazla vaka ile karşılaşmaktan endişeleniyorlar.

Maymun çiçeği virüsü, yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleriyle kendini gösteriyor, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden oluyor. Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen maymun çiçeği virüsü, daha az ölümcül olsa da iki türünden biri olan Kongo varyantında ölüm oranı yüzde 10’u bulabiliyor.

Exit mobile version