Ayçiçek yağı fiyatları için flaş gelişme: Market reyonlarına yansıyacak!

Rusya ile Ukrayna savaşından kötü etkilenen ayçiçek yağı ihracatı, iç piyasada fiyatların artmasına neden olmuş, yağ fiyatları Türkiye gündemini günlerce meşgul etmişti. Ayçiçek yağı fiyatları için bir gelişme daha ortaya çıktı!

Romanya sınırındaki iki limanda 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması sonucu uluslararası piyasada ayçiçek yağının tonunun 2 bin 150 dolardan 1500 dolara gerilediği ortaya çıktı. Uluslararası piyasada fiyatların yüzde 30 gerilediğini kaydeden sektör temsilcileri, yeni fiyatlarla yapılan kontratların işlenip pazara sunulmasıyla Ayçiçek yağında fiyat düşüşünün raflara da yansıması beklediklerini kaydediyorlar.

Sektör temsilcileri bu şekilde şu an raflarda 180 – 200 lira arasında yer alan 5 litrelik ayçiçek yağının 155 – 160 lira bandına ineceğini tahmin ediyorlar.

FİYATLAR KADEMELİ OLARAK DÜŞÜYOR

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel de, Kadooğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım’la konuştu. Fiyat düşüşünün yalnız ham ayçiçek yağında yaşanmadığını kaydeden Yıldırım şunları söyledi:

“Palm yağı ve soya yağında da düşüşler var. Palm yağının tonu 500 dolar düşerek 1800 dolardan 1300 dolara geriledi. Yine soya yağının da fiyatı aynı oranda düştü. Ayçiçek yağında ise Ukrayna’daki savaş bölgesi dışında risk taşımayan batı tarafında üretim kapasiteleri artmaya başladı. Romanya sınırında yer alan Reni ve İzmail nehir limanlarından 6 bin tonluk küçük gemilerle ham yağ ve çekirdek ihracatının artırılması, yüksek Ayçiçek yağının fiyatını geri çekilmesine neden oldu. Ukrayna’dan küçük gemiler lokasyon olarak sadece Türkiye’ye işlem yapabiliyor. Eskiden Hindistan, Çin’e ve AB ülkelerine büyük gemilerle yapılan sevkiyat, söz konusu limanlardan küçük gemiler sadece Türkiye’ye girebiliyor ve burada piyasayı ciddi manada düşürmüş durumda. Fiyatlarda son 1,5 aydır kademeli olarak düşüş yaşanıyor. Savaştan önce Ukrayna’dan mal temin etmek için Rusya’ya göre yaklaşık 20 dolar fiyatı daha yüksekti. Savaştan sonra ise Ukrayna malı 100 ile 150 dolar Rusya’dan daha ucuz oldu.”

Exit mobile version