EkonomiGündem

Ayçiçek yağı krizi devam ediyor: Vatandaşlar marketlere koştu, stoklar tükenmek üzere…

Rusya-Ukrayna arasındaki krizin ekonomik etkileri yalnızca Türkiye’ye değil, Avrupa ülkelerine de olumsuz şekilde yansırken Almanya’da son yılların en yüksek enflasyonu görülmeye başladı. Ayçiçek yağı, un ve makarna gibi temel gıda ürünleri yüksek fiyatlarla satılmaya başlandı, vatandaşlar marketlere akın edince stokların tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalındı.

Yenişafak’ın haberine göre, Almanya son zamanların en ağır gıda kriziyle yüz yüze geldi. Küresel piyasalarda meydana gelen tedarik sıkıntısının da yansımasıyla birlikte birçok markette buğday, un, süt, peynir, ekmek, makarna, yoğurt, sıvı ve işlenmiş yemeklik yağ ürünlerine ciddi oranda zam yapıldı. Örneğin, ayçiçeği yağının fiyatı geçen yıllara göre iki katına çıktı.

‘KITLIK YAŞANABİLİR’

Almanya Yağlı Tohum İşleme Endüstrisi Birliği (OVID) Genel Müdürü Gerhard Brankatschk, Almanya’da ayçiçek yağının birkaç hafta daha yeterli olacağını hesapladıklarını bildirdi. Şu anda en önemli ayçiçek yağı tedarikçisi olan Ukrayna’dan yağın tedarik edilemediğini belirten Brankatschk, yakında bu yağın kıt hale gelebileceğini söyledi.

STOKLAR TÜKENİYOR

Birçok markette yemeklik yağ, un ve makarna ürünlerinin tamamının bitmesi insanlarda endişeye sebep oldu. Ayçiçek yağı, bitki yağı, mısır yağı ve koza yağı gibi yemeklik yağlarda tedarik sıkıntısı yaşanması tüketicilere olumsuz yansıdı. Marketlerin ürünlerde müşteri başına sınırlandırma getirmesi de stokların boşalmasına fayda sağlamadı.