Ayçiçek yağı krizi için görüşmeler devam ediyor: Gündemde “Mavi koridor” talebi var

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte küresel piyasalar sallandı. Altın ve petrol fiyatları hızla yükselirken, bu durum Türkiye piyasalarına da hızlı bir şekilde yansıdı. Özellikle petrol fiyatlarının artışıyla birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına peş peşe yüksek oranlı zamlar geldi. Bir diğer yandan savaşın etkisi ile birlikte Türkiye’de ayçiçek yağı krizi yaşanmaya başladı. Rusya’nın Azak Denizi’ndeki yağ yüklü gemilerin geçişine izin vermemesi, Türkiye’yi ayçiçek yağı konusunda çıkış yolu aramaya itti. Dünyanın en büyük ayçiçek yağı ithalatçısı konumundan bulunan Türkiye, bu ithalatın büyük kısmını Rusya ve Ukrayna’dan yapıyor. Türkiye için konuşulan formüllerde, “Mavi koridor” gündeme geliyor.

Ayçiçek Yağı Yüklü Gemiler Azak Denizi’nde Bekletildi

Dünyanın en büyük ayçiçek yağı ithalatçısı olan Türkiye, ithalatının büyük bir kısmını Rusya ve Ukrayna’dan sağlıyor. Elde edilen verilere göre Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranı %64 seviyesinde. 2020-2021 sezonunda ayçiçek yağı ithalatının %50,6’sı Rusya’dan, %14,6’sı Ukrayna’dan yapılmıştı. Türkiye’nin ayçiçeği ithalatında kilit noktada ise Azak Denizi bulunuyor. Türkiye’ye gelen ayçiçek yağının büyük bir kısmı Azak Denizi’nde, Rostov limanından yükleniyor. Ancak bilindiği üzere Rusya, Azak Denizi’ndeki ayçiçek yağı yüklü gemilerin geçişine izin vermemişti.

Milli Savunma Bakanlığı “Mavi Koridor” Talep Etti

Gazeteci Abdulkadir Selvi, Hürriyet’teki köşesinde, Azak Denizi’nde başka ülkelere ait gemilerin mayınlı saldırıya uğradığını, Türkiye’nin de kendi gemileri için Rusya ve Ukrayna’dan çifte güvenlik garantisi istediğini yazdı. Habere göre Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, söz konusu krizi çözmek için çabalıyor ve Türk yetkililer de istenilen garantiler verilmeden gemileri hareket ettirmiyor. Habere göre Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu konuyu dün Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Söz konusu görüşmelerde, Azak Denizi dibine yerleştirilen mayınların olmadığı alanlarda “Mavi koridor” oluşturulması talep edildi.

Exit mobile version