Aydın Haberleri

Aydın’da incir ağaçları kış ortasında meyve vermeye başladı

Dünyanın en sıcak iklimlerinden birine sahip Aydın, iklim değişikliği etkisiyle ilginç bir durumla karşılaştı. Yazın en sıcak dönemlerinde meyve veren incir ağaçları, bu yıl kış mevsiminin gecikmesi ve sonbaharda mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle kış ortasında da meyve verdi.

Sultanhisar ilçesi Malgaç Mustafa Mahallesi’nde bulunan incir ağaçları, normalde olgunlaşması için gereken çöl sıcaklarının bastırmadığı bir dönemde meyve vermeye başladı.

Üreticiler, bu durumu normal bulmayarak, erkek incir olarak adlandırılan ilek ile aynı dönemde gelişen incirlerin meyveye dönüştüğünü belirtti. Olayın incelenmesi için ilgili kurumlara bilgi veren bölge sakinleri, küresel ısınma ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklığın etkisiyle bu durumun meydana geldiğini ifade ettiler.

Aydın bölgesinde daha önce kısa sürede olgunlaşma sağlayan erik ve benzeri meyvelerde görülen yalancı bahar doğuşlarının bu yıl incirde de görüldüğünü belirterek, durumu tecrübeli köylülerin fark ettiğini vurguladılar.