Aydın’da on binlerce çiftçiye haciz!

AYDIN ADNAN SEZGİN (Aydın Milletvekili) -Ben memleketim Aydın’da on binlerce çiftçiyi etkileyen haciz ve iflas olaylarını gündeme getirmek istiyorum. Aydın’da ekonomik kriz ve kuraklık nedeniyle çiftçiler üretimi bırakma noktasına gelmiştir.

Girdi maliyetlerindeki fahiş artış nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimiz mecburen arazilerini ipotek göstererek kredi çekmektedir. Kredilerini ödeyemeyenlerin arazileri ise maalesef haczedilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıkladığı ipotekli ve hacizli tarımsal arazi miktarı ekonomik krizin tarım üzerindeki yansımalarını ve tarım sektörünün ne denli kötü yönetildiğini net olarak ortaya koymuştur. Aydın’da son iki yılda 57 bin 958 adet tarımsal arazi haczedilmiştir. Ayrıca, 9.760 arsa ipoteklidir.

Ekonomiyi ve tarımı bu hâle getirenler ekonominin kitabını yazdım derken doları 13 liraya yükseltenlerdir, paramızı iğdiş edenlerdir. Sayın Cumhurbaşkanının dün yaptığı konuşmadan beri vatandaş yüzde 13 daha fakirleşmiştir. Sayın Cumhurbaşkanının etrafında zenginleşen var mı sorusu zihinlerdedir. Yaşadığımız kriz ülkemizin yaşadığı en derin ve en uzun süreli ekonomik krizdir ve kötü yönetimden, keyfî yönetimden kaynaklanmaktadır. Enflasyon, fiyat artışı diyerek, zamma fiyat ayarlaması diyerek, karaya ak diyerek çözülmez bu kriz. İYİ Parti olarak ekonomik kriz başlamadan çok önce krizin yaklaştığını görerek uyarılarda bulunduk. Çözüm yollarını ve çarelerini açıkladık, iktidar bizi dinlemedi sıkıntısını ufak bir azınlık hariç topyekûn çekiyoruz.

Tarımdaki haciz sayısında yaşanan artış, tarımsal üretimin düşmesi demektir; bu da genel üretimin daralması ve ekonominin yavaşlaması anlamını taşımaktadır. Mevcut tablo, Aydın’da tarımsal üretimin daha da düşüşe geçeceğini ortaya koymaktadır. Aydın’da çiftçilerimiz çok uzun zamandan beri bugünkü kadar mağdur, üzüntülü ve şikâyetçi olmamıştır. Aydın böylesine ıstırap içindeyken iktidarın bazı mensupları Aydınlı çiftçileri savurganlıkla suçlayarak “Ayranın yok içmeye, tahtırevanla gidersin ekin biçmeye.” ifadesini kullanabilmektedir.

Çiftçilerle böyle alay edenler, önce çiftçinin neden içecek ayranı olmadığını dert edinmelidir. Aydın’da hiçbir yerde lüks traktör derdinde olan çiftçi, üretici bulunmamaktadır; zaten kimsenin böyle bir gücü de yok. İktidar mensupları çiftçimize kağnıyı ve kara sabanı uygun görüyor olabilir ancak biz bunu kabul etmeyeceğiz asla. Aydın’da besiciler de çok büyük mağduriyet yaşamakta hatta köylerini terk etmek zorunda kalmaktadır.

Sayın Genel Başkanımız geçen haftaki grup toplantımızda partimizin tarıma verdiği önemi ve sorunlara çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu çerçevede, Atatürk’ün mirasına ve tarımla ilgili vizyonuna uygun olarak hazırlanmış olan Atatürk Orman Çiftliği Tarım Bilimleri Akademisi Projemizin de tarım sektörüne hayırlı olmasını diliyorum.

Sözlerime son verirken ekonomimizin bütünü açısından da bir endişeye değinmek istiyorum: Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensinin yarın Türkiye’ye yapması planlanan ziyareti sırasında Varlık Fonu yönetimindeki birçok şirketin “haraç mezat” anlayışla kelepir fiyatına bu ülkeye satışı söz konusu olabilir. İktidarı ve Varlık Fonu Başkanını ulusal varlığımızı bu şekilde peşkeş çekmemesi için uyarıyoruz. Böyle bir keyfî tasfiyenin vebali ağır olur.

 

Exit mobile version