Ekonomi

Ayın sonunu tek maaş ile getiremeyen emeklilere, SGK’dan müjdeli haber: O gruplarda yer alıyorsanız 3 emekli maaşı birden alabilirsiniz!

Çalışma hayatına sahip olan vatandaşların kendi özellerinde kurdukları hayallerin başında emekli olmak gelmektedir. Henüz işgüçleri yerinde iken sarf ettikleri emeklerin karşılıklarını yaşlılık dönemlerinde maaş ödemesi ile almak isteyen vatandaşlar, daha yüksek tutarlarda emekli maaşı alabilmek için birtakım araştırmalar yapmaktalardır. Bu kapsamda farklı başlıklar altında hizmetler sunan Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı gruplar içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının, kendi maaşlarına ek olarak 2 maaş daha almak hakkına sahip olduklarını müjdelemiştir.

Vefat Eden Eşin Emekli Maaşını Alma Hakkı!

Geliştirdiği projeler, sunduğu destek ödemeleri ve diğer avantajlı hizmetleri sayesinde vatandaşlar tarafından yakından takip edilen kamu kurumlarından birisi olan Sosyal Güvenlik Kurumu, yeni dönemde emekli maaşı ile geçinmekte zorlanan vatandaşları yakından ilgilendiren bir duyuru yayınladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanmış olan duyuruya göre emekli maaşı alan eşi vefat etmiş olan vatandaşların, eşlerinin maaş hakkından yararlanmalarının mümkün olduğu bilgisi kaydedildi. Kurum, eşini kaybeden kadının maaş ödemesinin yüzde 75’ini, vefat eden eşin SSK veya Bağ-KUR emeklisi olması durumunda ise maaş ödemesinin yüzde 50’sini alabileceğini bildirdi.

Vefat Eden Ebeveynlerin Emekli Maaşını Alma Hakkı!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ikinci duyuruya göre emekli maaşı alan anne veya babasını kaybeden çocukların, kendi emekli maaşlarına ek olarak ebeveynlerinin emekli maaşlarını da alabilecekleri bilgisi kaydedildi.

Eşten Kalan Maaş Yaşayan Eşe ve Çocuklara Nasıl Paylaştırılır?

Emekli maaşı alırken vefat eden kişinin hak sahiplerine ayrılan maaş oranları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Çalışmayan ve emekli maaşı olmayan eşe: Yüzde 75
  • Çalışan ya da emekli maaşı olan eşe: Yüzde 50
  • Çocuğa yüzde 40, eşe yüzde 60
  • 2 çocuğa yüzde 25’er, eşe yüzde 50
  • Annesini kaybetmiş olan çocuğa yüzde 50
  • Annesini kaybetmiş olan iki çocuğa yüzde 40’ar