Kamu

Aylığı 4 bin TL’den fazla olan özel sektör çalışanları: Hemen e-Devlet üzerinden buna bakın!

Maaşı asgari ücretten fazla olan binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Bir çok kişi bilmiyor. Ancak maaşı asgari ücretten yani 4 bin 253 lira 40 kuruştan fazla olan vatandaşların hizmet dökümlerinde de gösterilen ödemesinin fazla olması gerekiyor. Aksi takdirde vatandaşların emekli maaşları düşüyor. Maaşının kaç paradan yattığını öğrenmek isteyenler ise e-Devlet sistemine giriş yapabilir.

Türkiye’de çalışanlar emeklilik hayali kuruyorlar. Emeklilikte yüksek maaş almak isteyenlerin ise SGK’ya prime esas kazancını yüksek bildirmesi gerekiyor. Ancak bazı işyerleri çalışanın maaşı yüksek olsa dahi asgari ücretten gösterebiliyor. Bu durumda emekli maaşlarında düşüş yaşanabiliyor. Ayrıca emekli maaşının yüksek olmasını isteyenler ikramiye, prim gibi ek ödemelerin prime esas kazanca eklenmesi ile de kazançlı çıkabiliyor.

Hizmet dökümünü kontrol edin

Vatandaşlar hizmet dökümlerini kontrol ederek, maaşlarının kaç para üzerinden yattığını görebilirler. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekiyor. E-Devlet Kapsısı ‘Çalışma Hayatım’ hizmeti ile prim gün sayısı, maaş ödemesi, meslek gibi bilgilere erişim sağlanabilir.