Gündem

Azerbaycan Enerji Bakanı Shahbazov açıkladı: Avrupa’ya 100 yıl boyunca doğalgaz verebiliriz

Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihraççılarından biri olan Rusya, 24 Şubat günü Ukrayna’ya resmen savaş ilan etti ve Rus askeri birlikleri bu tarihte Ukrayna topraklarını işgal harekatına başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ile birlikte başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke Rusya’ya karşı yaptırım kararları aldı. Rusya’nın doğalgaz sevkiyatı sağladığı Avrupa ülkelerinden yaptırım kararları gelmeye başlayınca, sevkiyatta yaşanabilecek sorunlar nedeniyle yaşanan endişe sonrası Avrupa’da doğalgaz fiyatlarına hızla zam geldi. Avrupalı ülkeler enerji konusunda alternatifler ararken, Azerbaycan’dan doğalgaz sevkiyatına ilişkin kritik bir açıklama geldi. Azerbaycan, Avrupa’ya 100 yıl boyunca doğalgaz sağlayabileceklerini bildirdi.

Azerbaycan Enerji Bakanı Antalya’da Konuştu

Rusya’nın işgal harekatı sonrasında Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımlar, enerji arzının güvenliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme getirdi. Söz konusu endişeler ve konuya ilişkin olası alternatifler, geçtiğimiz hafta sonunda düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) da ele alındı. Foruma katılan Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov, “Enerji güvenliğinde karmaşa” isimli panele katılarak açıklamalarda bulundu. Shahbazov, Perşembe günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede ele alınan başlıklardan birinin enerji olduğunu dile getirdi.

“Avrupa’ya 100 Yıl Boyunca Gaz Sağlayabiliriz”

Panelde yer alan Milliyet yazarı Didem Özel Tümer, Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Shahbazov’un açıklamalarını aktardı. Söz konusu habere göre Shahboz konuya ilişkin açıklamasında “Azerbaycan’ın 2,6 trilyon metreküp onaylanmış gaz rezervi var. Hem bize hem ortaklarımıza hem de Avrupa’ya 100 yıl boyunca doğalgaz sağlayabiliriz. Güney gaz koridorundan Avrupa’ya 2020’de 9,8 milyar metreküp gaz sevk edildi. Bu yıl 8,2 milyar metreküp, gelecek yıl 9,5 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Avrupa’ya gaz tedariki artacak. Koridorun halihazırda kullanılmayan kapasitesi var” ifadelerine yer verdi.