Vücut için en faydalı vitaminlerden biri B12 vitaminidir. Bu vitaminin eksikliği vücutta birçok soruna neden olur. B-12 vitamini hangi gıdalarda bulunur? B-12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? İşte merak edilen detaylar ve yapmanız gerekenler…
B12 vitamininin sinir sistemi ve kan fonksiyonlarının çalışmasında önemli bir rol oynadığı kaydedildi. Aynı zamanda diğer vitaminler gibi insan vücudunda üretilmediğinden, bunu elde etmenin tek yolu doğru beslenme veya vitamin takviyesi almaktır.
Bu vitaminin eksikliği kendini farklı şekillerde gösterebilir. Uzmanlara göre, sorunlar öncelikle kırmızı kan hücrelerinin yanlış oluşumu nedeniyle oksijen eksikliği ile ilgilidir. Ayrıca bu vitaminin eksikliği sonucunda sinir liflerini koruyan miyelin koruyucu tabakanın oluşumu engellenir.
Şimdi uzmanlar, B12 eksikliğinin tehlikeli bir durumunu gösteren dört işaret belirlediler. Başlıca tehlikeli semptomlardan biri ellerde ve ayaklarda karıncalanmadır. Miyelin eksikliği, sinir liflerinde “kısa devreye” ve hoş olmayan duyumlara neden olur.
İkinci tehlike işareti cildin sararmasıdır. Kırmızı kan hücrelerinin eksikliği ile ilişkilidir. Zayıflamış kırmızı kan hücreleri parçalanarak cilde sarımsı bir renk veren bilirubini serbest bırakır.
B12 vitamini eksikliğinin üçüncü ve dördüncü belirtileri oksijen eksikliği ile ilişkilidir. Bu keskin bir yorgunluk ve kalp çarpıntısıdır.
B12 vitamininden tam olarak yararlanmak için uzmanlar daha fazla kırmızı et, yumurta, süt ürünleri ve balık yemeyi tavsiye ediyor. Veganlar için özel vitamin takviyeleri önerilir. Daha önce atrofik gastrit nedeniyle B12 vitamini eksikliğinin oluşabileceği bildirilmişti. Bu hastalık sırasında midede hidroklorik asit salgısı azalır ve bu vitaminin asimilasyonu için önemlidir.