DünyaGenelGündem

BAE vize yasağını kaldırdı!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yaklaşık bir yıldır süren ve Nijerya’ya uygulanan vize yasağına son verdiğini açıkladı. 2022 yılı ekim ayından beri uygulanan yasağın sebebinin Birleşik Arap Emirlikleri havayolu şirketi olan Emirates’in Nijerya’dan elde ettiği gelirin bloke edilmesi olduğu biliniyordu.

İki lider bir araya geldi

Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan bir araya gelirken, söz konusu yasağa ilişkin yeni karar alındı. İki liderin vize yasağının kaldırılması konusunda mutabakata vardığı açıklandı.

Dönem dönem çeşitli devletler arasında yaşanan politik, ekonomik ve sosyal anlaşmazlıklar sebebiyle bu tarz yasakların uygulandığı biliniyor. Bunun yanı sıra son dönemde yurtdışına seyahat etmek isteyen pek çok insanın vize alamamasından dolayı seyahat planları da iptal oluyor. Güçlü pasaporta sahip ülkelerin vatandaşları bu konularda neredeyse hiç sıkıntı yaşamıyor çünkü güçlü pasaporta sahip bir ülkeniz varsa istediğiniz çoğu ülkeye vizesiz gidebiliyorsunuz.

İşte Dünya’nın en güçlü pasaportları listesi

Dünya’nın en güçlü pasaportları araştırması yapan Henley Şirketi’nin 2023 verilerine göre; en güçlü pasaporta sahip olan ilk ülke Singapur. Singapur vatandaşları tam 193 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyorlar. Onu ikinci sırayla Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Fransa, Güney Kore, İspanya ve İsveç tam 190 ülkeye vizesiz giriş fırsatıyla takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında ise 189 ülkeye vizesiz girme hakkıyla Danimarka, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda ve Birleşik Krallık bulunuyor.

55’inci sırada Türkiye var

Yayınlanan 2023 verilerine göre; Türkiye en güçlü pasaportlar listesine 114 ülkeye vizesiz giriş hakkıyla 55’inci sıradan dahil oluyor.

Henley Global Passport Index Ranking