Aydın Haberleri

Baharın müjdecisi 2024’ün ilk leyleği Gölbent’te görüldü!

Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Gölbent Mahallesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da baharın müjdecisi ilk leyleği misafir etti. Etrafı sulak alanlarla çevrili bu şirin mahalleye gelen leylek, bölgedeki yaban hayatının ve ekosistemin canlılığını simgeliyor.

Leyleklerin göç zamanları iklim değişikliğine göre değişiklik gösterebiliyor. Geçen sene 8 gün önce gelen ilk leylek bu sene ise zamanında geldi. Hatice Avcı adında bir vatandaş, bahçesinde leyleği görmesiyle birlikte muhtar ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) haber verdi.

“İlk leyleği görene 1 çuval un”

EKODOSD tarafından her yıl leyleklere karşı farkındalık ve duyarlılığı teşvik etmek için “İlk Leyleği Görene 1 Çuval Un” kampanyası düzenleniyor. Bu yıl da kampanya kapsamında ilk leyleği gören Hatice Avcı’ya bir çuval un hediye edildi.

Hatice Avcı, leyleği gördüğünde yaşadığı mutluluğu şu sözlerle dile getirdi: “Leyleğin sesini duydum ve bahçeye çıktığımda direğin üzerinde olduğunu gördüm. Yeni gelmiş olmalı ki sevinçle ötüyordu. Sanki yuvasına dönmüş gibiydi. Onu görmek beni çok mutlu etti. Yavrularını da takip edeceğim. Onları seviyoruz, geldiklerinde etraf bir anda şenleniyor. Gittiklerinde ise sanki aileden birileri gitmiş gibi oluyor.”

4 yıldır aynı yere geliyor

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise şunları söyledi: “Yaklaşık 4 yıldır baharın müjdecisi ilk leyleğin Gölbent Mahallesi’ne geldiğini gözlemliyoruz. Aydın bölgesinde leyleklerin izleme ve koruma çalışmalarını yürütüyoruz. Aynı zamanda Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda ekosistem için çok önemli olan bu canlılara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ilk leyleği gören kişiye 1 çuval un hediye ediyoruz. Bu yıl da ilk leylek Gölbent’e geldi. Bu bölgedeki sulak alanlar, leylekler ve diğer su kuşları için çok önemli. Bu alanların korunması gerekiyor.”

Leyleklerin tarım zararlılarını kontrol altına alması bakımından da oldukça önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Sürücü, 2023 yılında Aydın’da 868 leylek sayımı yapıldığını ve 2024 yılındaki sayımlarla kıyaslama yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Yuvasını yaparken eşini bekliyor

Gölbent’e gelen ilk leylek, yuvasının bakımını yaparken eşini bekliyor. Eşi de geldikten sonra üremelerini gerçekleştirecek ve yavrularını büyütüp tekrar Afrika’ya göç edecekler. Bu güzel göçmen kuşların varlığı, Aydın’ın doğal güzelliklerinin ve zengin ekosisteminin bir göstergesi olarak öne çıkıyor.