Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, asgari ücret artışı ve emekli maaşlarında yapılacak düzenlemeler hakkında önemli mesajlar verdi. Aralık ayında başlayacak olan asgari ücret zammı görüşmeleri, milyonlarca çalışan tarafından dört gözle bekleniyor.
Bakan Işıkhan, zam oranını “mutabakat” ile belirlemek istediklerini ifade etti. Ayrıca, Bakanlık bütçesi ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
“Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz”
Işıkhan, emekli, kamu görevlisi ve işçilerin enflasyona ezdirmeyeceklerini vurgulayarak, 2002-2023 yılları arasında aylıklara yapılan artışları ve emeklilere verilen bayram ikramiyelerini anlattı. Bu dönemde en düşük emekli aylığı alan işçi emeklilerine yüzde 96, tarım işçisi emeklilerine yüzde 130, esnaf Bağ-Kur emeklilerine yüzde 234, tarım Bağ-Kur emeklilerine yüzde 655, emekli sandığı memur emeklilerine de yüzde 72 oranında reel olarak artış sağlandığını belirtti.
EYT hakkında bilgi verdi
Ayrıca, Bakan Işıkhan’a yöneltilen “EYT düzenlemesi kapsamında aylık bağlanmasını bekleyen kaç kişi var?” sorusuna, normal dönemde yılda 440 bin aylık bağlanırken, EYT (Erken Emeklilik Hakkı) sürecinde bu rakamın aylık olarak karşılandığını ve SGK personelinin gece gündüz çalıştığını ifade etti.
Asgari ücrete en az yüzde 40 zam
Asgari ücret konusuna da değinen Bakan Işıkhan, Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanacağını ve enflasyona ezdirmeyecek bir karar almayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, asgari ücretli çalışanların oranını yüzde 40 olarak açıkladı, bu konuda yapılan yanlış bilgilendirmelere dikkat çekti.
İşsizlik oranı düşecek
Son olarak, işsizlik oranının 2025 yılı itibarıyla tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürülmesi ve 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlanarak işsizlik oranının yüzde 7.5’e kadar düşürülmesi hedeflerini paylaştı.