Bakan Koca Evlenecek Çiftlere Duyurdu! Bugün İtibariyle Resmen Başladı!

Evlilik hazırlığı yapan binlerce vatandaş, başvuru esnasında bir dizi evrak hazırlama ve sağlık taramasından geçiyor. Ancak genetik yollarla bulaşabilen ve çağımızın hastalığı olan SMA için bugüne kadar herhangi bir tarama yapılmıyordu. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz aylarda evlenecek çiftlere SMA testi yapılacağını açıklamıştı. Bugün itibariyle resmen yürürlüğe girdi. Artık evlilik hazırlığı yapan çiftler kan testi dışında SMA testine girecek.

SMA Hastalığı Önlenecek!

SMA omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetini ortadan kaldırır. Bebekler için bir numaralı genetik ölüm nedenidir. Kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalıktır. Hastalığın sebebi mutasyonların %95 den fazlasının SMN1 genindeki bir eksiklikten kaynaklandığı bilinmektedir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu hastalığın önüne geçebilmek için sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan TARAMA PROGRAMI Aile Hekimliklerimizde bugün itibariyle uygulamaya konuyor.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version