Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vefat sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddiaları hakkında yazılı açıklama yaptı. Bakan Koca tarafından yapılan açıklamada, “Vefat sayıları düşük görünmüyor. Zaten düşük. Peki, sistem ile kendimizi mi kandırıyoruz? Sistemden kastedilen Dünya Sağlık Örgütü’nün, kimin Kovid-19 ölüsü kabul edilmesi, kimin Kovid-19 dışı ölü kabul edilmesi ile ilgili algoritması olabilir. Bu kural sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli bir algoritmadır.” İfadelerini kullandı.
Son günlerde Bakanlık tarafından açıklanan corona virüsü vefat sayılarının gerçeği yansıtmadığı iddiaları tartışılmaya başlamıştı. Konu ile ilgili olarak Bakan Koca’dan açıklama geldi. Resmi twitter hesabından açıklamasını yayınlayan Bakan Koca, testi bir kere pozitif çıkan ve tedavi sürecinde hayatını kaybeden birinin, daha sonra negatif çıksa dahi kayıtlara “Koronadan öldü” olarak geçtiğini bildirdi.
İşte Bakan Koca tarafından yapılan o açıklamalar:
Sistemimizde bir kişinin testi bir kere pozitif çıkmış ve tedavi sırasında vefat etmişse, bu kişi testi daha sonra negatif çıksa da Kovid-19’dan ölmüş kabul edilmektedir.
Salgının ilk gününden beri vatandaşlarımızın mücadelemize gösterdiği teveccüh ve sağlık ordumuza duyulan güven basit iddialarla yıpratılmamalı. Hastanın ölüm belgesinden hareketle ithamda bulunmak haksızlıktır. Bu milletin zihnini bulandırmaya kimsenin hakkı yoktur. Salgınla mücadele ortak paydamızdır. Sağlık sistemimize olan güveni sarsacak mesnetsiz ithamlardan uzak durulmalı. Kendimizi eksik görmeyi bırakıp milletimizle ve onun evlatları ile gurur duyalım.
Vefat sayıları düşük görünmüyor. Zaten düşük. Peki, sistem ile kendimizi mi kandırıyoruz? Sistemden kastedilen Dünya Sağlık Örgütü’nün, kimin Kovid-19 ölüsü kabul edilmesi, kimin Kovid-19 dışı ölü kabul edilmesi ile ilgili algoritması olabilir. Bu kural sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli bir algoritmadır. İstatistikler tutulurken bir yıl hiç kanserden vefat eden olmaması, hiç kalp krizine bağlı ölüm olmaması mümkün değildir. Bu durumu düzenlemek için Dünya Sağlık Örgütü konuya açıklık getirerek hangi vefatın Kovid-19’dan, hangisinin Kovid-19 dışı sebeple olduğunu belirlemiştir. Bu ifadenin tüm dünya kendini kandırıyor demekten farkı yoktur. Kovid-19 tedavisi sürerken test sonucu pozitiften negatife dönenlerin Kovid-19 ölüsü kabul edilmediği iddia edilmektedir. Bu durum kesinlikle doğru değildir.
Tedavisi devam eden kişi vefat ederse corona virüsünden öldü sayılıyor
Sistemimizde bir kişinin testi bir kere pozitif çıkmış ve tedavi sırasında vefat etmişse bu kişi testi daha sonra negatif çıksa da Kovid-19’dan ölmüş kabul edilmektedir. Evet, birçok Avrupa ülkesi, ilk testinden 21-28 gün sonra tedavi sırasında vefat edenleri Kovid-19 nedenli ölüm kabul etmemektedir. Bizse ölüme neden olan koronavirüs ise onu Kovid-19’dan vefat etmiş kabul ediyor ve istatistiklerimize böyle kaydediyoruz.
17.11.2020 tarihinde hastaneye yatan vatandaşımızı 16.12.2020 tarihinde yani 1 ay sonra kaybediyoruz. Bu hastamızın Ölüm Belgesi’nin ‘Ölüm Şekli’ hanesinde ‘Bulaşıcı Olmayan Hastalık’ (doğal ölüm) yazmaktadır. Bu ifade kişinin Kovid-19 ölüsü olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu ifade hastanın defin işlemleri açısından bir bulaşıcı hastalık taşımadığını (hastanın PCR testleri negatif) ve adli bir olayda ölmediğini göstermektedir. Hastanın ölüm nedenleri hanesinde iki tanı yer almış. Bunlar Şok ve Kovid-19 olarak belirtilmiştir. Yani hastamızı Kovid-19’dan kaybetmişiz. Bu hastamız tüm istatistiklerimizde Kovid-19’dan vefat etmiş olarak yer almaktadır. Hastanın ölüm belgesinden hareketle ithamda bulunmak haksızlıktır. Bu milletin zihnini bulandırmaya, mücadeleyi sekteye uğratmaya kimsenin hakkı yoktur