EkonomiGündem

Bakan Nebati milyonlarca kişi için açıkladı: Yastık altında altın kalmayacak!

Dün itibariyle, vatandaşların yastık altındaki altınlarını ekonomiye kazandırmak amacıyla Altın Tasarruf Sistemi ülke genelinde devreye alındı. Sistemi merak edenler ve bir parçası olmak isteyenler için ise detaylar tek tek paylaşıldı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Nebati de kazanımları tek tek açıkladı.

Yeni sistemin detayları ise şöyle:

Sistemde, “Darphane Çeyrek Altın sistemi, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi, Banka Altın Değerleme Sistemi” yer aldı. Vatandaşın altınları Tasarruf Mevduat Sigortası Fonu kapsamında garanti altında olacak. Darphane tarafından üretilen ziynet altınlarını adet fark etmeksizin sisteme dahil olacak banka ve finans kuruluşlarında Çeyrek Hesap ya da Kazandıran Çeyrek Hesaplara yatırılabilecek. Daha sonra istenilen zaman, yeni tarihli aynı cins altın banka şubelerinden çekilebilecek.

Bakanlık tarafından projeyle ilgili vatandaşları bilgilendirmek üzere “www.altin.gov.tr” internet sitesi hazırlandı. Sitede “Darphane Çeyrek Altın Sistemi”, “Kuyumcu Altın Değerlendirme (KAD-SİS)”, “Banka Altın Değerlendirme Sistemi (Banka ADS)” hakkında bilgilere yer verildi. Vatandaşlar sistem hakkında “444 7979” numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgi alabilecek.

Yeni sistemin ilk ayağı Darphane Çeyrek Altın Sistemi’yle, Darphane tarafından üretilen çeyrek, yarım, tam, iki buçukluk ve beşlik altın türünde adet fark etmeksizin fiziki birikimlerini sisteme dahil banka ve finans bankalarında “Çeyrek Hesap” ya da “Kazandıran Çeyrek Hesap” açarak, yatırabilecek. Vatandaş, Çeyrek Hesap’a yatırdıkları altın birikimlerini, Darphane tarafından yeni üretilmiş olan aynı altın türünden, fiziki altın olarak, birkaç gün öncesinden bildirmek kaydıyla istedikleri zaman banka şubelerinden fiziken alabilecek.

Anlaşmalı Bankalar Tek Tek Açıklandı

İlk etapta, Darphane Çeyrek Altın Sistemi’nde Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım bankaları işlem yapacak. Banka Altın Değerlendirme Sisteminde de Albaraka, Akbank, Anadolubank, Denizbank, Kuveyt Türk, TEB, Türkiye Katılım, Garanti BBVA, QNB Finans, VakıfKatılım, Yapı Kredi bankaları hizmet verecek.

İşte Adım Adım Süreç

Banka ve müşteri arasında imzalanacak taahhütname ile altınlar müşteriden teslim alınacak. Taahhütnamenin bir nüshası müşteriye verilecek.

Müşterilerin hesap bakiyesi, banka tarafından teslim alınan altınların Darphane tarafından kontrol edilmesinden sonra aktif hale getirilecek.

Altınlar banka hesabına teslim edilen cinsten ve adetsel karşılık olarak yatırılacak.

Tasarruflar hangi hesap türünde değerlendirilmek isteniyorsa, banka görevlisi ilgili hesabı açacak.

Çeyrek hesap bakiyesi ile alım/satım işlemleri gerçekleştirebilecek.

Çeyrek Altın Hesabı’ndan fiziki olarak altın almak isteyen müşteriler ilgili banka şubelerine başvuruda bulunacak.