Ekonomi

Bakan Nebati’den Önemli Açıklama! Kur Korumalı Mevduat ve Enflasyon…

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği kur korumalı mevduat ‘ta gelinen son durumu ve enflasyondaki gelişmeleri Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıkladı. Enflasyona için konuşan Bakan Nebati şaşırtıcı açıklamalarda bulundu. İşte Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasına ilişkin önemli detaylar…

“126 Milyar TL’yi Geçti!”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, milyonlarca vatandaşın merak ettiği sorulara yanıt verdi. Bakan Nebati, Aralık 2021 ‘in sıkıntısını çektiğimizi belirterek; “Biz şu anda aralık ayının kamburunu taşıyoruz. Yazın gerek gıda fiyatlarındaki gevşeme, ki şu an dünyada bir enflasyon da var, bu ikisinin etkisinin azaldığı bir döneme giriyoruz. Enerji ihtiyacımızın azalması, gıda fiyatlarındaki normalleşmeler bizim artık yeni bir patikaya girdiğimizi gösteren en önemli aylar olacak.” dedi.

Öte yandan Bakan Nebati, Türkiye’den iyi beklentileri olduğunu söyleyerek; “İddialı bir şey söylüyorum; büyümeyle ilgili de ben piyasadaki iştahı görüyorum. Tek hane olacak zaten de, ben iyi bekliyorum. Türkiye’ye kendi halinde bıraksanız bile 5 büyür.” ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere ülkemiz kur korumalı mevduat sistemine geçti. Yeni sisteme ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, 300 Bin kişinin dahil olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı; “Buradan aldığımız miktar dün gece (Çarşamba) itibarıyla 126 milyar lirayı geçti. Şunu gösteriyor; günde ortalama 10 milyar TL sisteme dahil oluyor. Bunun yaklaşık %15’i DTH’lardan geliyor. TL’den Dövize gidecekler artı, dövizden buraya gelenler var, bu çok önemli ve iyi bir para. Bunlar özümsendikten sonra oraya da farklı kanalları geliştirmemiz lazım. Bir enstrümanı tam bitirmeden ikincisiyle ilgili açıklama yaptığınız zaman bir kararsızlık olabiliyor. Üretim odaklı, proje odaklı destek vereceğiz. Şimdi KGF’yi getiriyoruz mesela. Çalışıyoruz, fazla bir süresi yok. Bitiririz bu ay.” dedi.

Herkesin merak ettiği süper bono sorusu da Bakan Nebati’ye soruldu. Bakan Nebati, Süper bono’nun olmadığını belirtirken kamu bankalarının sermayeleri için çalışmaların sürdürüldüğüne ilişkin şunları söyledi; “Süper bono yok. Öyle bir şey yok. Böyle bir şeyi doğru bulmuyoruz. Bizim sadece ve sadece yapacağımız şey, tedbirler paketinde açıkladığımız alanlarda adımlar atmak.”

Kurdaki yükselişlerin önlenmesinin ardından Türkiye’nin ekonomideki yeni hedefinin enflasyonla mücadele olduğuna işaret eden Nureddin Nebati, şöyle devam etti: “Şimdi biz enflasyonu çözeceğiz. Ondan sonra 2022 yılı tam bir dönüş, istikrar ve işlerin oturduğu bir yıl olacak. Önümüzdeki yıl bu sohbeti yaparsak, yapacağımız sohbette faizde, enflasyonda ve kurdaki bütün olumlu değişimlerin nasıl gerçekleştirildiğini siz bana soracaksınız. Çünkü enflasyon denilen şey üç günlük bir iş değil ki, faiz oranlarının inmesi, çıkması hızlı bir etki gösterir ama kur ataklarının Türkiye’deki etkisini yadsımak, görmezden gelmek, kur ataklarının bu kadar hızlı etkili olduğunu görmezden gelmek kadar tehlikeli bir şey olabilir mi? Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında.”

“Artık Cari Denge Terimini Kullanalım!”

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati; “Bu kadar büyük bir ekonomide 5 milyar dolar fazla vermişsin, 3 milyar dolar açık vermişsin bunun bir karşılığı yok. Onun için arkadaşlara diyorum ki, cari denge terimini kullanalım.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati KDV için de önemli bir açıklama yaptı. KDV için çok heyecanlı olduğunu belirten Nebati; “KDV ile ilgili hakikaten çok heyecanlıyım. Vatandaş ne ödediğini bilecek çünkü yüzde 1, 8, 18 gibi farklı oranlar var. Daha önemlisi üretici, imalatçı, satıcılar bununla ilgili bir sıkıntı yaşıyorlar bunu düzenlemiş olacağız. Üçüncüsü KDV iadeleriyle ilgili sorun yaşıyoruz, 1 ile alıyor 8’le; 18 ile alıyor 8 ile satıyor. Burada da sadeleştirmeyi sağlayacağız.” diye konuştu.