Bakanlık gıdalarda katkı maddesi kullanmayı yasakladı

İnsan sağlığının korunması ve gıda satışında adaletin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda katkı maddelerine sınırlama getirildi.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerinin listesi, kullanım koşulları ve etiketleme kuralları belirlendi.

Yönetmelikte, titanyum dioksit adlı katkı maddesinin (renklendirici) gıda ürünlerinde kullanımı Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olarak yasaklandı.

1 Nisan 2024 tarihinden itibaren bu gıda katkı maddesi gıdaların üretiminde kullanılamayacak.

Diğer kısıtlayıcı düzenlemeler ise şöyle:

-Yumuşak taze peynirler dışındaki olgunlaştırılmamış peynirlerdeki katkı maddeleri fosforik asit, fosfatlar, di, tri ve polifosfatların kullanımı yasaklandı.

-Döner, kanatlı döner ve ısıl işlem görmüş sucuk ürünlerinde, kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan katkı maddesinin kullanımı yasaklandı.

-Pastırmanın kaplamasında renklendiricilerin kullanımı yasaklandı. Yöresel helvalarda renklendirici kullanımı yasaklandı.

-Kaymak, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünler ile baklava yapımında, tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı.

Sağlıklı gıdalara erişim sağlanması hedefleniyor

Söz konusu düzenlemeler ile gıda güvenliğinin artırılması ve tüketicilerin daha sağlıklı gıdalara erişimi hedefleniyor.

Yapılan düzenlemeyle, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin listesi ve kullanım koşulları daha sıkı hale getirilmiştir. Bu sayede, gıdaların güvenliğinin artırılması ve tüketicilerin daha sağlıklı gıdalara erişimi hedeflenmiştir.

Özellikle titanyum dioksit adlı katkı maddesinin kullanımının yasaklanması, gıdaların daha doğal bir şekilde üretilmesine katkı sağlayacaktır.

Ayrıca, döner, sucuk ve pastırma gibi ürünlerde kullanılan bazı katkı maddelerinin yasaklanması, bu ürünlerin daha sağlıklı bir şekilde üretilmesine yardımcı olacaktır.

Yöresel ürünlerde kullanılan tüm katkı maddelerinin yasaklanması ise bu ürünlerin daha geleneksel bir şekilde üretilmesine olanak sağlayacaktır.

Yapılan düzenlemenin, gıda güvenliğinin artırılması ve tüketicilerin daha sağlıklı gıdalara erişimi konusunda önemli bir adım olduğu değerlendirilmektedir.

 

 

Exit mobile version