Gündem

Bakanlık’tan bunu yapan ev sahiplerine 1 Milyon TL ceza!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tarafından Türkiye genelinde devam eden ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarına yönelik açıklama geldi.

Bakanlık’tan bunu yapan ev sahiplerine 1 Milyon TL ceza! – Bakan Tunç, milyonlarca ev sahibini üzecek açıklamayı yaptı. Kiralar ile ilgili olarak yeni maksimum zam oranı belirlendi ve kurallar koyuldu. Kurallara uymayanlara ise 1 milyon TL’lik dev ceza yığınları başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlık tarafından alınan karar neticesinde ülke genelindeki fahiş kira zamlarına ve konut piyasasına dur demek için %25 maksimum kira zammı yasası çıkarıldı. %25 yıllık TÜFE oranı üzerinden kira uygulamak isteyen ev sahiplerine kiracılar  tarafından dava yolu açılırken bir yandan da yeni düzenlemeler yapıldı.

CEZAİ YAPTIRIM BAŞLIYOR

Ülkemiz genelinde özellikle tatil beldelerinde başlayan günlük villa ya da konaklamalı ev kiralamalarına ilişkin olarak Bakan Tunç, “Kısa süreli gayrimenkul kiralama uygulamalarının büyük şehirlerde ve turizm bölgelerinde yaygın hale geldiği, bunun kiraları arttırdığı ve vergiye tabi olmadığı” yönündeki soru üzerine, konunun Maliye Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını doğrudan ilgilendirdiğini ifade etti. Tunç, “Hukuki olarak bir şey yapılabilir mi üzerinde çalışmak gerekiyor” değerlendirmelerinde bulundu. Günlük kiralık evler için yeni düzenlemenin detayları netleşmeye başladı. Konutunu günlük kiralamak isteyen kişilere ruhsat zorunluluğu getirilirken kurallara uymayan kişilere 1 milyon liraya yakın ceza uygulanacak.

KİRA UYUŞMAZLIKLARII AZALIYOR

Bakan Tunç kiracı ile ev sahibi anlaşmazlıkların da yeni yasa sayesinde azalmaya başladığını ifade ederek “1 Eylül tarihinden itibaren kira uyuşmazlıklarından kaynaklanan 29 bin 906 müracaat olmuş. Ortaklığın giderilmesinden kaynaklanan 4 bin 404 adet, hak mülkiyetinden kaynaklanan 1878 adet, komşuluk hukukundan kaynaklanan 408 adet, tarımsal üretim sözleşmelerinden ise 142 adet olmak üzere toplam müracaat 36 bin 738” şeklinde konuştu.