Balon balığı avcılığının desteklenmesi hakkındaki kararda değişikliğe gidildi; balon balığı avlayanlara artık 2,5 milyon TL ödenecek!

Bir süredir yürürlükte olan ve yabancı istilacı olarak bilinen balık türlerinden biri olarak diğer balıkların yaşamını tehdit eden balon balığı avına dair verilen destekleme miktarı artırıldı. Yapılan artış Resmi Gazete’de “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” başlığı ile yayınlandı.

YENİ KARAR BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAYI HEDEFLİYOR

Resmi Gazete’de “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” başlığı ile geçtiğimiz gün yayınlanan karar doğrultusunda Türkiye kara sularında yayılım gösteren yabancı istilacı olarak bilinen balon balıklarının popülasyonlarının azaltılması hedefleniyor. Bu hedefin yanı sıra, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltması kapsamında balon balığı avına destek vermeye devam eden ilgili bakanlık, aynı zamanda sucul biyolojik çeşitliliğin korunması ile birlikte sürdürebilir bir su yaşamını sağlamayı amaçlıyor.

AV DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN RUHSAT SAHİBİ OLMAK ŞART

Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın ardından kimlerin artırılan destekten de yararlanabileceği öğrenildi. Sadece geçerli ruhsat tezkeresine sahip balıkçı gemisi ile avcılık faaliyeti gerçekleştiren balıkçıların yararlanabileceği bu destek kapsamında 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren balın balığı avının adedine verilen destek miktarı artırıldı.

DESTEK 12,5 TL’YE YÜKSELTİLDİ

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın ardından balon balığı türlerinden “lagocephalus sceleratus” avcılığı yapan balıkçılara ödenecek destek miktarı 12,50 TL’ye yükseldi. Sadece 200 bin adede kadar bu ödemeyi gerçekleştirecek olan ilgili bakanlık, 200 bininci avın da bu rakamdan hesaplanacağını vurguladı. Diğer balon balığı türleri için ödenen ücret ise, adet başına 1 milyon adede kadar olmak üzere 2,5 TL’ye yükseltildi. Öte yandan üst sınırlar ile avlanmayı başaran balıkçıların bu avlanmadan toplamda 2,5 milyon TL’ye kadar kazanç elde edebileceği hesaplandı.

Exit mobile version