Gündem

Baltık ülkelerinde “olası savaşa” karşı gönüllü savunma eğitimleri başladı: Kadınlar her ihtimale karşı savunma eğitimi alıyor

Rus askeri birlikleri 24 Şubat tarihinde Ukrayna topraklarına girdi ve Ukrayna’nın işgal harekatı başladı. Savaşta 28. güne girilirken, savaş sürecinde Rusya’nın stratejilerine ilişkin birçok iddia ve söylenti de uluslararası basında gündeme geldi. Gündeme en sık şekilde gelen iddialar arasında, Vladimir Putin’in geleceğe dönük planları yer aldı ve Putin’in, Ukrayna’dan sonra Baltık ülkelerine yönelebileceğine ilişkin olarak bölgede bir endişe başladı. Endişenin arttığı Baltık ülkelerinde, özellikle de Rusya’nın sınır komşuları olan Estonya ve Letonya’da sivil halk, gönüllü olarak savunma örgütlerine katılmaya ve olası bir işgal durumunda nasıl savunma yapılacağını öğrenmeye başladı.

Kadınların Gönüllü Savunma Örgütü Kuruldu

Rusya’nın doğrudan sınır komşusu olan Estonya’da devlet desteği ile paramilter savunma grupları, sivillere savunma yöntemlerini öğrenmeye başladı. Bu girişime bağlı olarak Estonya’da Kadınların Gönüllü Savunma Örgütü kuruldu ve söz konusu örgüt, 20 – 60 yaş aralığındaki kadınları savunma konusunda eğitiyor. Gelen bilgilere göre örgüte, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlamasından bu yana 500 yeni üye katıldı ve örgüt 3 bin 200 kişiye ulaştı.

Birçok Yaş ve Meslek Grubundan Kadın Katılımcı Bulunuyor

Estonya’nın kırsal bölgelerinde yaşayan ve dondurucu soğuklara rağmen geceyi dışarıda, çadırlarda geçirerek tüfek kullanmayı öğrenen 41 yaşındaki Kristel Eriks “Eğer gerçekten savaşmam gerekirse savaşacağım. Her ne kadar 2022’de bu saçma gelse de…” dedi. Aralarında birçok yaş grubundan ve birçok meslek grubundan kadınların olduğu gönüllüler savunma eğitimlerinde, yüz kamuflaj boyama eğitimlerinden, ormanda yol bulma ve haberleşme eğitimlerine kadar birçok yöntem eğitimi veriliyor.

“Her Türlü Krize Hazır Olmak İstiyorum”

Reuters haber ajansına konuşan gönüllü katılımcılardan biri olan 2 çocuk annesi 38 yaşındaki Merle Vimb “Ukrayna’daki durumdan dolayı ben de her türlü kriz durumuna hazır olmak istiyorum” dedi. Vimb, çoğu zaman çocuklarıyla yalnız vakit geçirdiği için böyle bir durumda krizlerle nasıl baş edebileceğini öğrenmeye ihtiyacı olduğunu da dile getirdi.