Ekonomi

Banka Çetelerine Dikkat! Dolandırıcılara Karşı Alınacak Önlemler!

Her gün en az bir kişi dolandırıcı çetesinin tuzağına düşüyor. Kimi tuzağı fark ederken kimi ise tüm bilgilerini vererek bu tuzağa düşüyor ve maddi kayıplar yaşıyor. Dört dolandırıcı tipi olarak bilinen; bilgisayar ve bilgisayar ağları kullanılarak kişisel bilgilerin ele geçirilip kullanıldığı bilişim ve internet dolandırıcılığı, Kimlik bilgileri gibi bilgilerin kullanılması ile üretilen sahte belgeler ile bankalarda işlem yapmak, ATM’lere yerleştirilen aparatlar ile kartın kopyalanması ve para çekilmesi, sahte çağrı merkezleri ile kişisel bilgilerin ele geçirilmesi de dolandırıcıların kullandığı yöntemler olarak göze çarpıyor. Peki bu gibi durumlarla karşılaştığımız da ne yapmalıyız?

Yapılması Gerekenler

  • Telefon bankacılığı üzerinden yapılan dolandırıcılık eylemlerinden korunmak için telefon bankacılığı şifrenizi herhangi bir yere yazmayın, bilgisayara veya tarayıcıya kayıt etmeyin.
  • Tüketicilerin yakınlarının ismi, doğum günü, taraftarı olduğu takımın kuruluş yılı gibi özel gün ve tarihleri, telefon numarası gibi tahmine açık bilgileri şifre olarak kullanmayın.
  • Bankanıza ilişkin şifrelerinizi tuşlarla değil sanal klavyeyle girin.
  • Kamu çalışanları veya banka görevlileri para transferi yapmasını talep etmez. Bu nedenle bu ve benzeri taleplerde bir dolandırıcıyla karşı karşıya olduğunuzu bilin.
  • Şüpheli olduğu düşünülen aramalarda derhal görüşmeyi sonlandırın ve bankanıza konu hakkında bilgi verin.
  • Cep telefonlarınızı bankacılık işlemleri için üçüncü kişilere vermeyin. BAŞKALARINA ait ve kamuya açık alanlardaki telefonlardan görüşme yapmak için, aradığınız numarayı kendiniz çevirin. Numaranın doğru olarak çevrildiğinden emin olun. Yapılan görüşmeler sonrasında tuşlanan işlem şifrelerinin telefon hafızasına alınmadığından emin olun. Yaptığınız telefon görüşmeleri sırasında, şüpheli şahıslar tarafından izlenilmeyip ve dinlenilmediğinizden emin olun.
  • Banka tarafından yapılan aramalarda hiçbir zaman kredi kartı şifresi, internet bankacılığı şifresi SMS ile iletilen mobil onay kodu gibi bilgiler talep edilmez. Bu ve benzeri talepleri geri çevirin.