Banka kredi borcunu ödemeyen emeklileri ilgilendiren karar!

Türkiye’deki yaklaşık 13 milyon emekliyi ilgilendiren flaş bir karara imza atıldı. Söz konusu karara göre, bankalar kredi borcunu ödemeyen emekli maaşına haciz koyamazlar. Maaşına haciz işlemi başlatılan emeklinin ise bu durumda ‘haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ şeklinde bir yazı alarak icra dairesine götürüp itirazda bulunması gerekiyor. İşte söz konusu karar hakkındaki detaylar…

Emekli maaşları ile ilgili olarak, Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. Söz konusu karara göre, kredi ve kart borcunu ödeyemeyince bankalar tarafından emeklilere haciz işlemi başlatılabiliyor. Ancak bankanın haciz işlemi başlatabilmesi için emeklilerin rızasını alması gerekiyor. Rızası alınmayan emekli ise ‘haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ şeklinde bir yazı alarak icra dairesine götürüp itirazda bulunabilir.

Geçinmeleri için gerekli olan miktarın düşülmesi gerekiyor

Bankaların emeklilere haciz işlemi başlatabilmesi için borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar düşülmesi gerekiyor. Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların muvafakatname olmadan haczine izin veriliyor. Ancak emekli maaşından yapılacak olan kesinti maaşın dörtte birini (yüzde 25) geçemiyor.

Exit mobile version