Gündem

Bankacılık Sektörünün Dev İsmi Dolar/TL tahminini güncelledi: Dolar 16 Lira Olacak!

Dış borçların Türk Lirası olarak karşılığının yükselmesi ve bununla birlikte ithal girdilerin maliyetlerinin yükselmesi sonucunda Türk Lirası’ndaki kan kaybı devam ediyor. Küresel anlamda devam eden ekonomik kriz Türk Lirası’nı oldukça hırpalamış durumda. Yabancı ve yerli yatırımcının beklentilerindeki bozulmalar, risklerdeki artışı beraberinde getiriyor. Tüm bu sebepler Türk Lirası’nın değer kaybetmesine yol açıyor. Bundan 5 yıl öncesine kadar en değerli para birimleri arasında ilk 20 içerisinde yer alan Türk Lirası, şu an kendine ilk 40 içerisinde bile yer bulamıyor.

Bankalar, Dolar kuru için tahmin yapmaya devam ediyorlar. Değişen ekonomik şartlar göz önüne alındığında, bankalar araştırmaları doğrultusunda yaptıkları tahminleri güncelliyorlar.

Banka Tahminini Güncelledi

Dünyaca meşhur, bankacılık sektörünün önde gelen isimlerinden, İngiltere merkezli Standart Chartered Bank Türk Lirası ile ilgili 2022 ve 2023 yıllı için tahminlerini güncelledi. Banka, yaptığı araştırmalara sonucunda bugün itibari ile 14,65 seviyesinde olan dolar kurunun 16 TL’ye yükselmesini beklediğini açıkladı.

Standart Chartered Bank, yaptığı araştırmalar sonucunda bir rapor yayımladı. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki konumunun 2022 ve 2023 yılları içindeki nasıl olacağını ve uygulanan para politikasını incelediği rapor güncellendi. Standart Chartered Bank, yayımladığı rapor doğrultusunda Türkiye’de uygulanan heterodoks para politikasının, %36 seviyesinde gerçekleşen yüksek enflasyon ile birleşimi Türk Lirası’nda yapısal kırılmaları tetiklediğini açıkladı. Geçtiğimiz yılların son aylarını referans gösterdikleri Türk Lirasının fiyat hareketleri için, volatilitenin Bitcoin’den daha yüksek olduğunu ifade ettiler. Banka, yaz aylarında yaşanacak turizmdeki hareketliliğin bir toparlanmaya yol açacağını, ancak bu toparlanmanın yapısal kırılmayı tersine çevirme konusunda yeterli olmayacağını ön gördü.

‘Yeni Enstrüman Beklenen Başarıyı Yakalayamadı’

Standart Chartered Bank, yayımladığı rapor doğrultusunda kur korumalı Türk Lirası mevduatının dolarizasyonu önleme konusunda başarılı olamadığını açıkladı. Hizmete sunulan yeni ürünün, dolarizasyonda beklenen düşüşü sağlayamamakla beraber kamu maliyesi için ciddi riskler yarattığını dile getirdi. Banka, heterodoks politikaların en azından 2023 seçimlerine kadar devam edeceğini beklerken, erken seçim ihtimalinin Türk Lirası için negatif sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

‘Nisan Ayında Dolar 16 Lira Olacak’

Banka, araştırma sonuçları ışığında güncellediği tahmininde; 2022 yılı ikinci çeyreği için dolar kurunun 16 TL olmasını bekliyor. Nisan-Mayıs-Haziran ayları için yaptığı bir önceki tahmininde dolar kurunun 11 TL olmasını bekliyordu.