Bankada hesabı olanlar dikkat! Yeni düzenleme geldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), mevduat ve katılım bankalarını ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi Resmi Gazete üzerinden duyurdu. Bu düzenlemeye göre, artık mevduat ve katılım bankaları, kişiler adına kredili hesap dahil olmak üzere herhangi bir hesap açamayacak, kredili hesap limitini artıramayacak ve kredili hesaptan tahsilat yapamayacak.

Düzenlemeye göre, kredili hesap limitlerinin azaltılması durumunda hesap sahibi bilgilendirilecek. Yenilenen hesaplar, bu düzenleme kapsamında hesap açılışı sayılmayacak.

Ayrıca, yönetmelikte yapılan değişiklikle, “mevduat ve fon kabulü” başlıklı 4. madde ile “katılım fonlarına ilişkin genel koşullar” başlıklı 6. madde düzenlendi. Bu kapsamda, “kâr ve zarara” ibareleri “kâra” şeklinde değiştirildi.

Düzenleme ile birlikte, kâr zarar ortaklığı sözleşmesi ve yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı olarak açılan katılma hesaplarının işletilmesinde, her sözleşme türünün kendi altında ayrı havuzlar oluşturulabilecek ve bu havuzlar kendi içinde birleştirilebilecek.

Ayrıca, katılma hesaplarının işletilmesinden doğan kâr veya zararın hesaplanmasında kullanılan ve yönetmelik ekinde yer alan Günlük Birim Değeri Hesaplama Tablosu yürürlükten kaldırıldı.

Düzenleme kapsamında BDDK, mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların hak sahiplerinin, başvuruda bulunmadıkları takdirde hesaplarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredileceği konusunda uyarma zorunluluğunda olan 250 TL ve üzeri sınırı, TMSF görüşü alınmak suretiyle değiştirmeye yetkili olacak.

 

Exit mobile version