Ekonomi

Bankada parası olanlar için uyarı yapıldı! Faiz oranları güncellendi! Yeni oranlar paylaşıldı!

Bankada parası olanlar için yeni bir duyuru paylaşıldı. Yatırım amaçlı olarak ev ya da araba almak isteyenler yönünü değiştirecek.

Geçtiğimiz dönemlerde banka mevduatları üzerine yönlendirilmiş yatırımcılar kazançlarına kazanç katmaya devam etti. Paralarını her ay anapara artı faiz şeklinde yatıranların kazançları artış gösterdi. 2 Şubat 2024 itibari ile birlikte ortalama faiz oranında bir artış söz konusu oldu. İşte o artış ile ilgili tüm detaylar…

Parası olanlar uyarıldı

Bankada parası olanlar için bir duyuru paylaşıldı. Yatırım amaçlı olarak ev ya da araba alanlar yeni bir yöne doğru gidecek. Son dönemler içerisinde banka mevduatlarını üzerine yönelmiş olan yatırımcılar kazançlarına kazanç katmıştı. Parasını her ay anapara üzerine faiz şeklinde yatıranların kazançları artış gösterdi. Enflasyon oranına yansımış olan rakamlar dikkat çekti. Merkez Bankası verileri kapsamında 5 Ocak 2024 haftası üzerinden %51.29 olan ortalama faiz 12 Ocak 2024 tarihinde 51.05 oldu. 19 Ocak 2024 tarihinde bu oran %49.68’e kadar çıkıp 26 Ocak 2024 tarihinde bu oran %49.61’e vardı. 2 Şubat 2024 tarihinde ise ortalama faiz %50.99’a kadar çıktı.

Vade için yeni dönem

Temmuz ayı öncesi vadelere %10 beşlik bir karşılık getirildi. Ağustos ayında da yabancı para miktarlarının KKM’ye dönüşüm hedefi üzerine bir son verildi. Zorunlu olarak karşılık oranları vade üzerinden farklılaştırıldı.

Türk Lirası mevduatları üzerindeki payın artırılması adına eylül ayından itibaren yeni kararlar paylaşılıyor. Merkez Bankası birileri kapsamında üç aylık Türk Lirası mevduatını bankaların uyguladığı ağırlıklı olarak ortamı faizinin 4 Ağustos haftasına oranla %27.77 olması dikkat çekmişti. Eylül ayının başında ise bu oran %40.87 seviyesine gelip 3 aylık TL mevduat faizi, 2 Eylül sonrasında %42.74 seviyesine yükselmişti. 29 50 haftasında ise üç aylık mevduat üzerinde uygulanan ortalama faiz oranı 45.21 olmuştu. 29 Eylül haftasında ise üç aylık TL mevduatı ile birlikte ticari TL ortalama faizi %45 civarına ulaşmıştı. Bu oran kasım ayında yeniden artış gösterdi.