Ekonomi

Bankalar yeni bir faiz kararı paylaştı! 250.000 TL getiri kazanmak mümkün olacak!

Merkez Bankası’nın bankalara göndermiş olduğu örtülü talimat ile birlikte mevduat faizlerini artırılması konusunda çağrı yapıldı. Pek çok özel bankanın bünyesinde vermiş olduğu 250.000 TL üzerine 32 günlük faiz getirisi minimum emekli maaşını geçti.

Merkez Bankası yeni bir karar gönderdi. Mevzuat faizlerinin artırılması için çağrı yapıldı. Birikim sahipleri mevduat faizleri ile birlikte evlerine yeni bir maaş daha ekleyecek.

Mevduat faizlerinde yeni dönem

Sekiz aylık bir süre içerisinde politika faizleri %8.5 seviyesi üzerinden %45’e kadar çıkarılmıştı. Türkiye Merkez Bankası geçtiğimiz hafta itibari ile KKM üzerindeki çıkışını %0.6’ya düşmesi adına harekete geçti.

Merkez Bankası bankalara örtülü bir şekilde yeni talimatlar yolladı. Bu talimatların içeriği mevduat faizlerinin arttırılması ile ilgili oldu. Bu talimat ile birlikte pek çok banka mevduat faizlerini yukarı çekerken özel bankalar Türk Lirası mevduatına sahip olan müşterileri katmak adına yarışa girdi.

Mevduat faizleri 22 yılın en yüksek seviyesinde

Hazine ve Maliye Bakanı olarak bilinen Mehmet Şimşek geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu açıklama kapsamında KKM üzerindeki tasfiye adına mevduat faizlerinin çok önemli bir silah olabileceğini dile getirmişti. Açıklamanın ardından Türkiye’deki mevduat faizleri %50’yi aşıp son 22 en yüksek seviyelerine varmıştı. Düşük vade seçeneği 32 gün şeklinde belirlenmişken müşterilerin istemedikleri halde yaygın olarak 46, 55 ve 181 günlük vade seçenekleri de bankalar tarafından teklif ediliyordu. Türkiye’deki ekonomik modeldeki siyasi sebepli taşınan riskler ile çok sayıda mudi birikimlerini altı aylık ve üzeri vadeler ile bağlamayı düşünemiyordu. En yaygın tercih edilen vadesi 32 günlük olarak dikkat çekiyordu.

250.000 TL’nin kazancı dikkat çekti

Bankalar arasında yapılan faiz oranları değişiklik gösteriyordu. Normal faiz şeklinde özel bankalar %47- 48 seviyeleri üzerinde teklifler sunuyordu. Bileşik faiz dikkate alındığında ise vade süresinin uzamasıyla birlikte faiz oranları %53’ün üzerine çıkıyordu. Normal vadeli Türk Lirası hesaplarının yanında özellikle KKM üzerinden Türk Lirası mevduatını yönelmiş olan müşteriler adına %55’i aşan faizler sunuluyor. Bankalar 250.000 TL’lik yatırım için aylık 10.000 TL’nin üzerinde faiz ödemesi yapıyor.