Ekonomi

Bankaların corona virüsü kararı: Borçlara erteleme ve esneklik getirildi!

Neredeyse tüm ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkileyen corona virüsü salgını Türkiye’de de vatandaşların sıkıntı yaşamasında neden oldu. Bu dönemde hükümet tarafından vatandaşlara ve işverenlere çeşitli nakdi destekler sağlandı. Bankalar ise faizli bir şekilde erteleme yaptıkları için tepki gördü. Hem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hem de vatandaşlar tarafından tepki gören bankalar, erteleme ve esneklik kararları ile ilgili ardı ardına duyurular yayınladılar.

Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle vatandaşlar ekonomik olarak sıkıntılı günlerden geçti. Üretimin durması ve bazı işletmelerin kapatılması ile “evde kal” çağrılarına uyulması ekonomik zorlukları da beraberinde getirdi. Bu nedenle hükümet vatandaşlar için harekete geçti ‘ekonomik istikrar kalkanı’ paketini devreye soktu. Bankalar ise bu dönemde sıkıntıları devam eden vatandaşlar için faizli bir şekilde erteleme kararı aldı. Ancak bu karar, hem vatandaşlar hem de Bakan Albayrak tarafından tepki gördü.

Daha önce yaptığı açıklamalarda özel bankalara ayrıca tepki gösteren Bakan Albayrak, “Vatandaşımızın özel bankalarla yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Bu dönemde vatandaşa destek olmasını geçtik, mevduatını bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz. Bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Bu konunun titizlikle üzerine gideceğimizi bilmenizi isteriz” ifadeleri kullanmıştı. Bu açıklamaların ardından salgın sonrası vatandaşların durumunu değerlendiren bankalar tek tek duyuru ve taksit erteleme uygulamalarına ilişkin açıklamada bulundular.

 

İşte borçlara esneklik ve erteleme getiren 14 bankanın açıklamaları:

1. Ziraat Bankası: 31 Mart 2020 tarihine kadar ödenmesi gereken borçların ertelenmesine fırsat verildi. (Bireysel – Firma müşterileri)
2. Vakıfbank: 30 Haziran 2020 tarihine kadar tüm kredi ve taksitlerin ödenmesi için esneklik tanınmasına fırsat verildi.
3. Halkbank: 31 Mart 2020 tarihine kadar borçların erteleneceği duyuruldu. (Faiz, taksit, anapara vb.)
4. İş Bankası: 30 Nisan 2020 tarihine kadar ihtiyaç duyulduğunda ödemelerin 30 Haziran 2020’ye kadar erteleneceği belirtildi. (Anapara, Faiz, Taksit)
5. Denizbank: 30 Nisan 2020’ye kadar bireysel ve ticari müşterilerin borçlarının 3 ay boyunca erteleneceği ifade edildi.
6. QNB Finansbank: 3 ay boyunca faiz, anapara vb. taksit ödemelerinin erteleneceği açıklandı.
7. Akbank: 30 Nisan 2020’ye kadar olan ödemelerin, 30 Haziran 2020’ye kadar erteleneceği belirtildi.
8. Yapı Kredi: 30 Nisan 2020’ye kadar ödenmesi gereken borçların 30 Haziran 2020’ye kadar ertelenebileceği duyuruldu.
9. Garanti BBVA: Müşterilerinin ihtiyaçlarına göre herhangi bir koşul aranmadan, 30 Haziran 2020 tarihine kadar borçların ertelenmesine karar verildi.
10. Ziraat Katılım: Müşteriler talep ettikleri takdir de 31 Mart 2020’ye kadar yapılacak ödemelerin ertelendiği duyuruldu.
11. Vakıf Katılım: Müşteriler ihtiyaç duydukları durumda 30 Haziran 2020’ye kadar ertelendiği ifade edildi.
12. Emlak Katılım: Bu bankada borçların 31 Mart’a kadar olan borçların ertelendiğini duyurdu.
13. TEB: Bankadan yapılan açıklamaya göre 30 Nisan’a kadar olan borçların 3 ay boyunca ertelendiği açıklandı.
14. Eximbank: Bu banka da borçların ertelendiğini duyurdu.