Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Sosyal Demokrasi Derneği’nin (SDD) Ankara’da düzenlediği “21. Yüzyılda Yeni Sosyal Demokrat Belediyecilik” başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleşen ve açılış konuşmalarını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve SDD Genel Başkanı Sami Doğan’ın yaptığı panel iki oturum şeklinde gerçekleşti. Dinçer Demirkent’in moderatörlüğünü yaptığı “Yerel Yönetimlerde Yeni Vizyon Tartışmaları” başlıklı panelde, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun yanı sıra Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ve Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin konuşma yaptı.
Dirençli yapılaşma birinci gündem olmalı
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ın yapı stoğuna dikkat çekerek dönüşüm mesajları veren Başkan Mutlu, “Konak’ta kentsel dönüşüm gibi önemli bir görevimiz var. Kentsel dönüşümün öneminin farkındayız ve yerinde dönüşüm istiyoruz. Kentsel dönüşüm, kentlerde bugüne kadar eleştirdiğimiz yanlış yapılaşmaların, sosyal donatı eksikliklerinin yerine doğrusunu koyabilmek için bir fırsat. Dolayısıyla planlama ile yapılması, tek tek binaların dönüşmesinden ziyade bütüncül bir dönüşümün hedeflenmesi gereken bir çalışma olmalı. Barınma anayasal bir hak. Herhangi bir afette sizin canınızın korunuyor olması gerekir. Bu aslında bir devlet görevi ama geçen yıl yaşadığımız depremde de gördük ki canlarımızın bir değeri yok. Aslında bırakın Konak’ı, İzmir’i, bütün Türkiye’nin seferberlik ilan edip her yerde afetlere dirençli bir yapılaşmanın birinci gündem olması gerekiyor. Önümüzdeki beş yılda hedefimiz dönüşümü başlatabilmek” dedi.
Bunları çözmeden üzerine hiçbir şey koyulamıyor
Dijital ve şeffaf bir yönetim anlayışı benimsediklerini kaydeden Başkan Mutlu, “Kültürel ve ekonomik dönüşüm için katılımcılığı ve komşularımızın tüm çalışmaların içinde olmasını önemsiyoruz. Bir kadın belediye başkanı olarak bu dönemde özellikle bütçenin de kadınları gözeterek harcanması gerektiğini düşünüyorum. Yerel yönetimlerin sürekli hesap verdiği, mahallelerde toplantılarla yapılacak yatırımların planlandığı, komşularımızın aktif yurttaşlara evrildiği ve belediyelerin sürekli kendilerini denetlenir hissettiği bir yönetim anlayışını benimsiyorum. Yaya dostu olan, kaldırım işgallerinin son bulduğu bir ilçe istiyoruz. Gerçekten kaldırım nasıl yapılır, asfalt nasıl dökülür göstermek istiyorum. Çünkü mimarım ve bunun bir mesleki sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Artık aynı şeylerin tekrar tekrar yapıldığı, yanlış malzemenin seçildiği, denetimlerin yapılmadığı, sürekli su baskınlarına uğrayan bir kentsel düzenin Türkiye’de kimse tarafından hak edilmediğini düşünüyorum. Bunlar temel belediyecilik hizmetleri gibi görünüyor ama bunları çözmeden üzerine hiçbir şey koyulamıyor. Ne kentlinin mutluluğu, ne refahı, ne de gündelik yaşamını kolay sağlaması konuşulabiliyor” ifadelerini kullandı.
Bizlere çok fazla görev düşüyor
Her geçen gün daha da artan kent yoksulluğuna vurgu yapan Başkan Mutlu, “Elimizi asla çekmememiz gereken çok sayıda kadın, engelli, yaşlı ve genç var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Genç ve çocuk nüfusumuz fazla ama onları çok mutlu edecek mekansal alanlar yok. Dolayısıyla dönüşümü sosyal ve kültürel dönüşüm için de fırsat olarak görüyoruz. Halk sağlığı bu dönemde bütün yerel yönetimlerin en çok ilgilenmesi gereken konulardan biri. Çünkü ülkemizde sağlık sistemi de çökmüş durumda. Devletin hastanelerinde aylar öncesinden anca randevu alabiliyorsunuz. Yağmur sularını biriktirerek su sıkıntımızı nasıl giderebiliriz yönünde çalışmalarımız var. Kamusal alanda parklarımızı nasıl arttırabiliriz ve kentte güvenli şekilde nasıl ekolojik koridorlar oluşturabiliriz çalışmalarımız devam ediyor. Konak’ta sosyal demokrat belediyecilik örneği göstererek beş yılın sonunda kimse kendini öteki hissetmesin istiyoruz. Bizlere önümüzdeki beş yılda çok fazla görev düşüyor çünkü 2028 yılında iktidar olmaya yürüyen bir partinin belediye