İzmir HaberleriManşet

Başkan Soyer’den AK Parti’ye itibar çıkışı: Saygın insanların itibarıyla oynamaya hakkınız yok!

HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı olağan meclis birinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde toplandı. Kültürpark 4 Nolu Hol’de yapılan meclise İzmirli depremzedelerin beklediği emsal kararı gündeme getirildi.  Önerge İmar Komisyonu ve Deprem, Afet Komisyonuna havale edildi.

Meclis gündem maddelerinin oylanmasının ardından AK Parti Grubu, dilek ve temenniler bölümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İZBB) kentsel dönüşüm faaliyetlerini gündeme getirdi. Konuya ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itibarı bu kadar ucuz değil” diyerek eleştirilerini gündeme getirdi. Hızal’ın eleştirilerine yanıt veren İZBB Başkanı Tunç Soyer, “İZBB’nin itibarının ayaklar altına alındığı falan yok. Bu proje tüm Türkiye’ye örnek olacak bir projedir. Çünkü kooperatifçilik denilen bir modeli ilk defa bir kentsel dönüşümde uyguluyoruz. Neden çünkü bu memleketin ürettiği bereketi, refahı, halka yaymak istiyoruz. Her biri çok saygın insanlar, kooperatif kurdular. Bu imalatı başlattılar. Tabi ki taşeron kullanıyorlar. Mesele şu salonda aslında biz onların itibarını ayaklar altına alıyoruz. Kooperatif başkanlarını bu salona çağıracağım. Ben buna hakkınız olmadığını düşünüyorum. İzmir’in saygın insanlarının itibarıyla oynamaya hakkınız yok. Onlara davet yapacağım. Kendilerini açıklayacakları bir zemin yaratmaları gerektiğini düşünüyorum. Bizim yaptığımız şey aslında bir şeylerin üstünü örterek saklayarak yaptığımız bir şey değil. Tam tersine hiçbir iş kolunda karşılaşılmayacak kadar şeffaf. Son bir söz de ekleyeyim; Körfezdeki kokuyu da bitirdik, İzmir Büyükşehir Belediyesi de kokmuyor. Tertemiz İzmir Büyükşehir Belediyesi. Koku arıyorsanız başka yerde arayacaksınız. Tertemiz imbat kokuyor” sözlerini kaydetti.

AK Partili Hızal: İZBB’nin itibarı bu kadar ucuz değil

İZBB’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını ele alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kooperatifler üzerinden yürütülen çalışmalar hakkında yaptıkları eleştirileri hatırlatarak bir takım iddialarda bulundu. Hızal, “Biz İZBETON’a yetki verdik ama sonra bunun karadelik misali nereye gideceğini denetleyemeyeceğimizi söylediğimizde bazı arkadaşlar sıklıkla kooperatif modelinden bahsettiniz. Kooperatifçilik ile burada uygulanan model aynı şey değil. Elbette ki kooperatifleri biz de destekliyoruz. Ancak biz bu eleştirileri yaptığımızda ‘Aradan müteahhit karını çıkardık’ diyordunuz. Elimde gördüğünüz yazı İZBETON tarafından bir idareye yazılmış ve taşeron olarak bir firmanın yetkilendirilmesini istiyor. Firma City Contraction Yapı Sanayi şirketi. Bu şirket ile kooperatif arasında imzalanmış bir proje yönetimi ve taşeron firma anlaşması var. Bu şirket 2020 yılında kurulmuş bir şirket. Bunlar açık kaynaklar. Bu şirket aslında Ege Taahhüt Tedarik Dış Ticaret olarak kurulmuş kurucusu ve tek ortağı Dilek Coşkun. Bu Dilek Coşkun tanıdık bir isim. İZBETON ile kooperatif arasındaki kat karşılığı inşaat sözleşmesini kooperatif adına imzalayan kişi. Yani kooperatifi kuran kurucu başkan yardımcılarından biri. Başkanı, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu. Bu sözleşmeyi imzaladıktan sonra Dilek Coşkun’un şirketi işleri yapan kişi oluyor. Şirketin ismi 14 Ocak 2020 tarihinde değişiyor. Yani Şenol Aslanoğlu’nun başkanı olduğu kooperatif başkan yardımcısının İZBETON ile imzaladığı sözleşmeden 7 gün sonra isim değişikliği yapılıyor ve Dilek Coşkun burada pay devri yapıyor. Birincisi Erdal Şenol denilen vatandaşa, Bayraklı Belediye Başkan Yardımcısının eşi ve Tunceli milletvekillerinin kardeşi. Bir diğeri Yıldırım Kuruoğulları; Şenol Aslanoğlu’nun çok yakın arkadaşı. Aradan müteahhitleri çıkardınız ama biri sızmış; o da yabancı değil. Bunların hepsi tesadüf diyebilirsiniz… Çok daha büyük bir tesadüf var. Şirketin adresi Adalet Mahallesi 1586/3 Sokak No 40 İzmir. Ticaret Odası’ndaki Sayın Aslanoğlu’nun beyan ettiği adres… 261 milyon o günün değeri ile… Hani kooperatif üyeleri rant elde etmeyecekti, hani müteahhitleri aradan çıkarmıştı, hani işler hızla ilerliyordu? Birileri mi sizi engelliyor? Bu İzmir’e haksızlık değil mi? Bunların hepsi açık, ulaşılabilecek sözleşmeler. İZBETON, ‘Benim haberim yoktu’ diyemeyecek çünkü yazısı var. ‘Bu şirketin yeterliliği vardı ya da yoktu’ diyemez. ‘Bu şirketin isim ve unvan değişikliği yapıldı ve haberim yoktu’ diyemez. Bu şirket kurulduğunda zarar beyan eden bir şirket. Bu işten sonra inanılmaz gelir elde eden şirket. Nasıl gelir elde ettiğini anlatacağız. ‘Ya bu para bizim değil’ diyebilirsiniz ama İzBB’nin itibarı ayaklar altına alınıyor. Bu protokoller imzalanırken İzBB’nin başındaki Tunç Soyer ‘Biz bu projenin arkasındayız’ dedi. Hukuken sorumluluğu yok ama İzBB’nin itibarı bu kadar ucuz değil. Takdir İzmir kamuoyunun¨ diye konuştu.

CHP’li Aydın: Algılar olgularla sınanınca gerçekler ortaya çıkar

AK Partili Hızal’ın iddialarına ve eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, “Bir meseleyi farklı şekillerle ele almak, anlatmak mümkündür. Bu anlatımınızı bir gizem varmış ve bunun örtüsünü kaldırmış gibi anlatırsanız sanki bir şey varmış algısı oluşabilir. Burada bir gizemin olmadığını anlatacağım. Algılar olgularla sınandıklarında gerçekler otaya çıkar. İki hususa sevindim; kooperatifçiliği desteklediklerini söylediler ‘Ama bu kooperatifçilik değil’ dediler. İyi, en azından kooperatif alerjileri biraz azalmış. İzBB’nin hukuki sorumluluğu olmadığını dile getirdiler, bu da iyi… Bütün bu hikayenin hukuki bir tartışma varmış gibim yapılıp siyasi zemine çekilmesinin sorunu şu; ortada bir kamu kurumu var İzBB, özel hukuk tüzel kişisi olup kamu sermayesine sahip İZBETON var, kamu ticaret hükümlerine ait özel kişilere ait olan kooperatif var. Burada karma sözleşmeden bahsettiğimiz için kavramlarla oynamak, karıştırarak sorun varmış gibi değerlendirmek mümkün. İZBETON ihale kanununa tabi değil. Biz denetlenmekten hiç rahatsız olmadık. Adalet istiyoruz, eşitlik istiyoruz dedik. Üç farklı hukuki statüye sahip kurumun aralarında yaptığı iş ve işlemlerle ilgili hukuki tartışmayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile yapmayalım dedik. O, hukuki tartışmayı yapamaz dedik. Şenol Aslanoğlu bu işlemleri yaparken CHP İl Başkanı değildi ama ısrarla bu unvanını kullanarak konuşuyorlar. İl Başkanı olduktan sonra bu işle ilgili hukuki ve fiili ilişkisini kesti, bunu da biliyorlar. Ama yine de ‘İl Başkanı’nın işlemi’ diyorlar. Bu, doğru bir yaklaşım değil. Yapılan hisse devri işlemini siyasi zeminde tartışırız ama şunu netleştirelim.; karma nitelikte olan bu sözleşmenin, 3 farklı hukuki statüye sahip kurumun tartışmasını hukuki değil, siyasi zeminde yapmak istiyorlar. Olur yaparız. Bir de ‘Eskalasyon’ dediler. Nedir eskalasyon? Yüksek enflasyondan kaynaklı girdi fiyatlarında hızlı artış kaynaklı fiyat belirleyememeyi gidermek için oluşturmuş bir yöntem… Partinizin iktidarı döneminde enflasyonu bu hale getirmeseydiniz kimsenin eskalasyon yapmasına gerek kalmazdı.  ‘Çok büyük fiyat farkı var, kar var’ denildi. Maliyet hesaplarını göz önünde bulunduruyor musunuz? Sırf İzBB seçimini kazanmak için insanların konutlarıyla oynamayın, bizi ‘beceriksiz’, ‘başarısız’ durumuna düşüreceksiniz diye o insanlarla oynamayın. Dönüp dönüp de İzBB’nin bütçesini Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesi ile karşılaştırıp ‘Kim daha fazla yaptı’ deyip durmayın” sözlerini kaydetti.

Başkan Soyer: Bu salonda onların itibarını ayaklar altına alıyoruz

Kentsel dönüşüm konusundaki iddialara ve de meclisteki tartışmalara yanıt veren Soyer, şu şekilde konuştu:

¨Öncelikle, İzBB’nin itibarı ayaklar altına alınıyor, böyle bir şey yok. İzBB, gururu ile onuru ile bu projenin arkasındadır. Bu proje tüm Türkiye’ye örnek olacaktır. Kooperatifle imalatı ilk defa kentsel dönüşümde uyguluyoruz. Sadece tarımda değil, ulaşımda da kentsel dönüşümde de uyguluyoruz. Bu memleketin ürettiği refahı bereketi halka yaymak istiyoruz. Kooperatifler, İzmir’in saygın insanlarınca kuruldu. Kooperatif kurdular ve imalata başladılar. Mesele şu, biz bu salonda onların itibarını ayaklar altına alıyoruz. Ben onları bir sonraki oturuma davet edeceğim. Neler yaptılar, bir sunum yapsınlar. Gelirler gelmezler onların takdiri ama büyük bir hüsniyetle bu işe girişmiş saygın iş insanlarının onuruyla oynamaya hakkınız yok. Şunu söyleyeyim, bu model Türkiye’ye örnek olacak bir model. Bizim yaptığımız şey bir şeylerin üzerini örterek yaptığımız bir şey değil. Tam tersi olabildiğince şeffaf. Ne körfezden ne de buradan kötü koku gelmiyor. Körfezdeki kokuyu da bitirdik, İzmir Büyükşehir Belediyesi de tertemiz kokuyor. Kötü koku arıyorsanız bakacağınız yer burası değil. Körfez de İzmir Büyükşehir Belediyesi de tertemiz kokuyor kardeşim, imbat kokuyor. Kentsel dönüşüm konusunda tüm İzmirlilerin içi rahat olsun. Bu modelin teminatı İzBB’dir. İmalatta bizim tespit ettiğimiz hata nedeniyle kırımını yaptıran biziz. Kendi yaptığımız işi beğenmediğimiz için yıktıran biziz. Kimsenin kuşkusu olmasın. İzBB yaptığı işlerin arkasında kale gibi durmaya devam ediyor. İzmir halkı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını çok iyi beliyor. Belki İzmirliler hala verilmeyen çöp döküm alanları konusunda konuşmak isterler. Belki verilmeyen mezarlık yerleri ile ilgili konuşmak isterler bir sonraki oturumda sizlerden benzer konularda söz almanızı istiyorum. Mademki bu meclis her şeyi konuştuğumuz bir meclis… Şundan yana içiniz rahat olsun İZBB tüm engellemelere rağmen kale gibi ayakta durmaya, en kaliteli seviyede hizmet üretmeye devam ediyor. İzmir halkı neyi affedip neyi affetmeyeceğine çok iyi biliyor.”