İzmir HaberleriPolitikaYerel Haberler

Batur, verilen sözlerin yüzde 90’ını tamamladık

HABER/ Didar DEMİRCİ- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, göreve geldiği 2019 yerel seçimlerden bugüne ilçeye yaptığı yatırım ve hizmetleri değerlendirdi. Swiss Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla Konak Belediye Başkanlığı görevindeki 4,5 yılı değerlendiren Başkan Batur, “Konak Belediyesi ve onun başkanı olarak geride bıraktığımız dört buçuk yılda neler yaptığımızı, hangi yatırımları ilçemize kazandırdığımızı ve nasıl sonuçlar aldığımızı sizlere anlatmak istiyorum” dedi. Konak’ta yerel hizmet noktasında anlatacakları çok şey olduğunun altını çizen Başkan Batur, “2019 yılında “Birlikte Konak” diyerek çıktığımız hizmet yolculuğunda dayanışmayı büyüttük, kaynaklarımızı verimli kullanarak yatırımlarımızı çoğalttık. Konaklılar için en iyisini, en doğrusunu ve en güzelini gerçekleştirmeyi hedefledik” diye konuştu.

SOSYAL YARDIMLARIN KONUŞULDUĞU BİR DÖNEM

7’den 70’e tüm hemşehrilerine ayrım yapmaksızın kucak açmaya devam ettiklerinin altını çizen Başkan Batur, “Tüm ekiplerimizle yorulmadan, şikayet etmeden doğru işler üretmeyi sürdürüyor, Konak’ı geleceğe taşıyoruz. Bir taraftan İzmir’in kalbi Konak’ımız daha da güçlendirecek fiziki yatırımları bir bir tamamlıyor, bir taraftan da sosyal gelişimin önünü açan hizmetleri uygulamaya geçiriyoruz. Eğer bana “Bu dönemini nasıl tanımlarsınız?” diye soracak olursanız, ben bu dönemin yatırımların değil, sosyal yardımların konuşulduğu bir dönem olarak tanımlarım. Dönemimiz boyunca COVİD-19 salgını, hepimizi deriden vuran İzmir depremi ve sonrasında ülkece yaşadığımız ekonomik krizle sarsıldık. Bunların yaralarını saramadan bu kez 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat Kahramanmaraş deprem felaketini yaşadık. Tüm bu felaketler nedeniyle belediye bütçemizin önemli bir kısmı sosyal yardımlara gitti. Yaşadığımız tüm bu felaketler bizlere kriz zamanlarında etkin ve hızlı çözüm üretmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Konak Belediyesi olarak bu zor süreçlerin tümünün üstesinden gelmeyi başardık” sözlerini kaydetti. Batur, görev süresince sosyal yardımlara harcadıkları bütçenin 70 milyonu geçtiğini belirterek, “Pandemide esnafımızın, dar gelirli hemşehrilerimizin yanında olduk. İzmir depreminin yaralarını birlikte sardık. 6 Şubat depreminin ardından bölgeye giden ilk ekiplerden olduk. 20 tır yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırdık. Aktardığımız bağışların miktarı 20 milyon TL’yi aştı. Kahramanmaraş’ın Duldakiroğlu İlçesine 100 çadırlık bir çadır kent kurduk. Ayrıca 100’e yakın çadırı da bölgede vatandaşlarımıza dağıttık. Dört buçuk yılda yardımda bulunduğumuz vatandaşlarımızın toplam sayısı 800 bini geçti” sözlerini kaydetti.

SEÇİMDEKİ SÖZLERİMİZİ TUTTUK

Batur, 2019 yerel seçimlerinde verdiği sözlerin yüzde 90’ını hayata geçirdiklerini ve bundan gurur duyduğunu aktararak, “Bu sürede yatırıma harcadığımız bütçe yaklaşık 300 milyon TL’yi buldu. Yeni yatırımlarla ilçemize değer katan yeni hizmet alanları yarattık. 17 projenin açılışını yaptık. Açılışını yaptığımız 17 Projemizi sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum; Toros Sosyal Tesisi ve Pazaryeri,  Gültepe Spor Tesisi, İkizevler Nermin Abadan Unat Semt Evi, Konak Yenilikçi Öğrenme Merkezi (Kontak), Yenişehir Mahallesi Roman Kültür Merkezi, Konak Engelsiz Yaşam Köyü, Minikler Konağı (Yenişehir, Toros ve Beştepeler), Konak Gençlik Destek Merkezi, Konak Sosyal Destek Merkezi, Kahramanlar Kapalı Pazaryeri, Konak Belediyesi İzmir Milli Kütüphane Karataş Şubesi, Sancar Maruflu Bilim Merkezi, Beştepeler Sosyal Tesisi ve Pazaryeri, Konak Gösteri Sanatları Merkezi (SANATHANE), Engelsiz Kedi Evi, Çınartepe Aydın Erten Rekreasyon Alanı ve Macera Parkı, Kırım Tatar Türkleri Anı Evi. Bunların yanında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezimizi, Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezimizi, Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, nikah salonlarımızı ve beş butik müzemizi yeniledik. Artık daha iyi koşullarda, Konak’a yakışır şekilde hizmet veriyorlar” ifadelerini kullandı.

YENİ PROJELER YOLDA

Hayata geçirdikleri projelerin yanı sıra yeni başlayacakları projeler olduğunun da altını çizen Batur, “Kemer’deki TCDD’ye ait hangar binasının tahsinini aldık. Burada yapacağımız Mimarlık Müzesi ve Sergi Salonu’nun ihale süreci devam ediyor. Ferahlı Mahallemizde yapacağımız Cem Evi’nin ihalesi yapıldı. Çok yakında temelini atacağız. Halkapınar’da hemen Yaşar Üniversitesi’nin yanında bir tarihi binamız var. Burayı da Konak BelediyesiSergi ve Sanat Merkezi olarak tasarladık. 2 ay içinde hizmete açılacak. Son derece güzel bir merkezi daha kentimize kazandırmış olacağız. Yapımını planladığımız ve proje aşamasında olan yatırımlarımız da var. Bunların başında yeni hizmet binamız geliyor. Burasının geçtiğimiz günlerde ihalesi yapıldı. İnceleme süreci devam ediyor. İlçemizin en büyük eksikliği olan Kadın Sığınma Evi için de projelerimizi tamamladık. Yağhaneler’de Eski Jandarma’nın yeri olarak bilinen alanda çok kapsamlı bir spor kültür sosyal Tesis yapmayı planlıyoruz. Buranın proje hazırlığı bitmek üzere. Çok yakında ihaleye çıkacağız” dedi.

AKLIM FİKRİM KENTSEL DÖNÜŞÜMDE

Batur, “Seçildiğim günden beri, aklım fikrim hep kentsel dönüşümde” diyerek, Konak’ta başkan olmasının sebebinin kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı. Batur, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Nasıl ki Narlıdere’de örnek bir kentsel dönüşüme imza attıysak, bir benzerini de Konak’ta gerçekleştireceğimizin sözünü verdik.  Konak’ın 60 yıllık çarpık yapılaşma sorununu çözmek için kolları sıvadık. Bu sözümüzün sonuna kadar arkasındayım. Elbette kolay yürümüyor.  Ama biz tüm zorluklara rağmen bu dört buçuk yıllık süreçte çok ama çok önemli aşamalar kat ettik. Konak halkının sesine kulak veren, bölgenin ihtiyaçlarını dikkate alan bir planlama çalışması yaptık. Konak’ta kentsel dönüşümün ilk adımı olan Gültepe’de parselasyon çalışmalarını etap etap tamamlıyoruz. İlk olarak 4. Bölgenin parselasyonu çıktı. Şimdi vatandaşlarımızla sözleşme imzalama sürecimiz başlıyor. 5. Bölgenin planları da 15 gün için de çıkacak. Burada da hızla yol alacağız. Hedefimiz, 300 hektarlık alan içerisinde kalan 14 mahalleyi kapsayan dönüşümü uzlaşıyla tamamlamak. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Belediye Başkanı Şehr-i Emindir. Belediyemize güvensinler, bizlere güvensinler… Aynı şekilde Beştepeler Bölgesi’de de yeni imar planı revizyon çalışmamızı bitirdik. Burada da parselasyon çalışmaları önümüzdeki hafta içinde başlayacak. Bu bölge de Konak’ın en gözde noktalarından biri. Burayı da sosyal donatı alanlarıyla, park ve yeşil alanlarıyla, çağdaş ve modern bir yaşam alanına dönüştüreceğiz. Planlama çalışmalarımız sadece Gültepe ve Beştepeler’le sınırlı değil. Ayrıca Gürçeşme, Yenişehir ve Kemeraltı Bölgeleri’nde de imar planı çalışmaları yapıyoruz. Hedefimiz depreme dayanıklı, modern ve sağlıklı yaşam alanlarına sahip bir ilçe yaratmak. Sunduğumuz her hizmette, yaşama geçirdiğimiz her projede önce insan diyoruz.”

MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELEDE KARARLIYIZ

Kadın, çocuk ve gençlere özel hayata geçirdikleri projeleri sıralayan Batur, “Engellilerin sosyal yaşama katılmalarını önemsiyoruz. Eşrefpaşa Hastanesi’nin hemen arkasında EBKOV Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz Engelsiz Yaşam Köyü’müzde down sendromlu, otizmli, zihinsel engelli 200 çocuğumuz eğitim görüyor. Bu merkeze gelen çocuklarda çok büyük değişimler yaşandı. Ailelerin mutluluğu bizleri de sevindiriyor. Burasını çok önemsiyoruz” dedi. Madde bağımlılığı sorununa da dikkat çeken Batur, “Bu sorunla mücadelede kararlıyız. Bu amaçla Konak Gençlik Destek Merkezini açtık. Eski Kemer Tren İstasyonu’nun olduğu tarihi binada şimdi gençlere, kadınlara yönelik kurslar, eğitimler, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Çok anlamlı ve çok faydalı bir iş oldu. Gençlerimizin sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak için her zaman yanlarındayız” diye konuştu. Ayrıca sokak hayvanlarını da unutmadıklarını belirten Batur, “İlçemizdeki sokak hayvanlarına sahip çıkıyoruz. Bakıma ihtiyacı olanlara gerekli tüm müdahaleleri eksiksiz yapıyoruz” dedi.

İZMİR’İN KALBİNE İYİ BAKMALIYIZ

Çevreye duyarlı bir belediye olduklarını söyleyen Batur, “Başlattığımız sıfır atık politikası ile e-atık, atık ilaç, atık pil ve atık yağ toplamada önemli başarılara imza atıyoruz. Sokaklarda atık toplayan sokak emekçilerini tek bir çatı altında topladık.  Apartman, işyerleri ve okullarımıza çöp ayrıştırma kumbaraları armağan ediyor, anlaşmalı geri dönüşüm firmamız aracılığıyla kâğıt, plastik, metal, cam ve kompozitleri yerinde topluyor, geri dönüştürüyoruz. Temizlik ekiplerimiz günde üç vardiya halinde çalışıyor. Günde 650 ton evsel atık topluyoruz. Cadde ve sokaklarımızı aralıksız temizliyoruz. Konak’ta hedefimiz yeşil zengini bir ilçe olmak. Bu doğrultuda yeni parklar inşa ediyoruz. Mevcut yeşil alanlarımızı yenileyerek hemşehrilerimizin kulanımına sunuyoruz. Dört yılda 9 Yeni Park ve Yeşil Alan Kazandırdık. 36 parkımızı baştan sona yenileyerek, daha güzel bir hale dönüştürdük. Mevcut tüm parklarımızın bakımlarını düzenli yapıyoruz. İzmir’in kalbiyiz diyoruz. Bu yüzden bu kalbe iyi bakmamız lazım” sözlerini kaydetti.

KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Yaşamın 2 bin 500 yıldır kesintisiz aktığı Konak’ta kültürel zenginliklere sahip çıktıklarını dile getiren Batur, “Konak’ta 3500’e yakın tescilli bina var. Ancak bu yapıların büyük bir kısmı ne yazık ki yıkılıp, yok olmak üzere. Konak Belediyesi olarak kentsel dönüşüme olduğu kadar, bu tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılıp, kent yaşamına kazandırılması konusuna da büyük önem veriyoruz. Gücümüzün yettiğince restorasyonlar gerçekleştiriyoruz. Yakında Halkapınar’da, Yaşar Üniversitesi’nin hemen yanındaki tarihi binanın ve Kemeraltı Çarşı’ndaki iki tarihi yapının daha restorasyonlarını bitirip, hizmete açacağız. Yine Basmane Anafartalar Caddesi’nde yer alan Kıllıoğlu Hamamı, Kemer Tren İstasyonu’nun bulunduğu bölgede yer alan tarihi hangar binası, Zeytinlik’te Taş Mektep olarak bilinen tarihi okul ve Kemeraltı’ndaki Çakaloğlu Han için restorasyon projeleri hazırladık. Çok yakında buralarda çalışmalara başlayacağız. Konak’ta hem hizmet ürettik hem de vatandaşlarımızın bu hizmetlere ulaşımını kolaylaştıran adımlar attık. Belediye bütçemizi dört buçuk yılda yüzde 305 artırdık. Bu sürede yatırımlara 300 milyon TL üzerinde harcama yaptık. Yeni taşıt ve iş makinası alımına ödediğimiz tutar 11 milyonu geçti. Belediyecilik işlemlerini dijitale taşıyan bir belediyeyeyiz. Bilişim sistemlerine 20 milyon TL yatırım yaptık” şeklinde konuştu.

13 PROJE 13 ÖDÜL

Yaptıkları işbirlikleri sonucunda hayata geçirdikleri 13 ulusal ve uluslararası projeyle ödüller aldıklarını hatırlatan Batur, “Avrupa Şeref Bayrağı, Avrupa Diplomasi Ödülü olmak üzere 10’un üzerinde ödüle layık görüldük. Dört buçuk yılda ulusal ve uluslararası 12 projeden toplam 27 milyon TL tutarında hibe kazandık. Bunlardan Konak İş Eğitim Merkezi Projemize ayrı önem veriyoruz. 314 bin Euro bütçesi olan projemizde 60 gencimize CNC (torna tezgahı) programcılığı ve operatörlüğü eğitimi verilecek. Gençler mesleki eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri de alacak. Eğitimi başarıyla tamamlayan gençler farklı sanayi firmalarında işe başlayacak. Kursiyerlere her gün 10 euro harçlık verilecek ve sigortaları yapılacak. Bu projemizi burada sizin vasıtanızla bir kez daha duyurmuş olalım. Başvurular sürüyor” açıklamasını yaptı.

DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR

“Daha yapacak çok iş var” diyerek konuşmalarına devam eden Başkan Batur, “Bu kent için çalışmak, emek harcamak, bir şeyleri hayata geçirmek benim için her zaman, her şeyin önünde geldi. Tecrübelerimi hizmetlere aktararak, mesleğimin getirmiş olduğu avantajları kullanarak yeni eserleri hayata geçirmek en büyük mutluluk kaynağım oldu. Bir belediye başkanı olarak görev yaptığım sürede hemşehrilerimin dertleriyle dertlenmek, mutluluklarına sevinmek, kötü günlerinde yanında olmak, iyi günlerinde sevinçlerini paylaşmak benim için bir yaşam tarzına dönüştü. Konak’a, İzmir’e ve İzmirliye hizmet etmek benim için en büyük şereftir” dedi.

KONAK’TA OYUMUZU KATLAYACAĞIZ

Gazetecilerin; yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir’e aday olup olmayacağı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kurultay sürecine ilişkin sorusuna cevap veren Başkan Batur, “Konakta yapacağımız çok iş var. Cevap o! İkincisi siyasi olarak partimizde bazı gelişmeler var. Demokratik bir yarış oluyor. Özgür Özel de partimizin öz evlatlarından birisidir. Ben baştan beri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında olduğumu her seferinde ifade ettim. Özgür Özel benim kardeşim gibidir ama ben beni bu konuma getiren anlayışa, bir kişiye karşı çıkmam doğru olmaz. Ben ahde vefalıyım. Kenti iyi analiz etmemiz lazım. Genel seçimlerle, yerel seçimlerin ayrı bir havası vardır. Yerel seçimlerde adayın yaptığı işler ortaya çıkar, farklı düşüncelerde insanlar da aynı adayda birleşebilir. Ben Konak’ta bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Hatta daha fazla alacağımızı düşünüyorum” dedi.

BASMANE’DE SURİYELİ SAYISI AZALIYOR

Konak’ın en önemli mahallelerinden biri olan Basmane’deki sığınmacı sorunu ve bölgenin düzensizliğine ilişkin sorunları toplantıda gündeme getiren gazetecilere Batur, “Konak Belediyesi olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. En büyük sıkıntımız oradaki mülteciler. Mülteciler oraları mesken edinmiş vaziyette. Suriyeli mültecilerde bir azalma görülüyor. Bu bölgedeki Sanathaneyi yapmamızın nedenlerinden biri de o zaten. Yeniden kentliyi o bölgeye çekmek. Kentli de o bölgeye sahip çıkıyor. Yaptığımız bir çok tarihi eserin restorasyonu var. Biten var. Hayal ettiğim Basmane’yle ilgili yüzde 25’lerdeyiz” diye konuştu.