Bayraklı Şehir Hastanesi hakkındaki sorunlar bitmiyor

HABER/ Didar DEMİRCİ- Geçtiğimiz günlerde hasta kabulüne başlayan ve adeta sessiz sedasız açılışı gerçekleşen Bayraklı Şehir Hastanesi’ne ilişkin sağlık çalışanlarından tepkiler dinmiyor. Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilciliği, İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. SES İşyeri Temsilciliği adına basın açıklamasını SES İzmir 1 Nolu Şube Eş Başkanı Olcay Tekin okudu.

“HASTANE DE ACILAR DA BİTMEDİ”

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin 2015 yılında yapımına başlandığını ve 2018 yılında bitirilmesinin planlandığını hatırlatan Tekin, “Bayraklı Şehir hastanesinde yaklaşık 10 yıldır acılar hiç bitmedi. İhaleyi alan Gama Türkerler şirketleri iki kez uzatma istemelerine rağmen yine zamanında teslim edemediler. Basına da yansıyan haberleri anımsayalım, ücretini alamayan işçiler, taşeron sistemin emekçiyi ezmesi hiç eksik olmadı. Tabi bu haberlerden ne Sağlık Bakanlığı ne de Çalışma Bakanlığı rahatsız olmadı. Duymazdan, görmezden geldi. Yılan hikayesine dönen açılış, resmen bir kaosa döndü. Depremde zemin kayması haberleri, güçlendirme çalışması fotoğrafları gene kamuoyu gündeminden düşmedi. Sendika olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerimizde haber yalanlansa da açılışın sürekli ertelenmesi şaibe yarattı” dedi.

“HEP SORUN YOK DENİLİYOR”

Sendika olarak İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerde ‘Kapanacak hastane var mı? Personel istihdamı çözüldü mü?’ gibi sorularına her seferinde ‘sorun yok’ şeklinde cevap aldıklarını aktaran Tekin, “Şu an kaygılarımızın ne kadar gerçek olduğunu yaşayarak görüyoruz. Maalesef hiç kimsenin hiçbir şey bilmediği, liyakatsizliğin diz boyu olduğu, resmen Şehir Hastanesini yapan şirkete acilen para aktarmak için açıldığı, diğer hastaneleri kapatmasalar da işlevsizleştirdiklerini yaşayarak görmekteyiz. Şehir Hastanelerini açarken eşit, ulaşılabilir sağlık hizmetinin hiçe sayıldığı, halkın sağlık hizmetine ulaşımının engellendiği kısacası halkın hiç düşünülmediği, sağlık emekçilerinin yok sayıldığı, insan olarak dahi görülmediği ortada. Nerdeyse yaka paça arabalarla personel acilen polikliniklerden toplanarak Şehir Hastanelerine götürüldü.  Sistem kendi hukukunu bile hiçe saydı ne 657 ne anayasa eşitlik ilkesi her şey hiçe sayıldı” diye konuştu. Tekin, “Orada iş yok boş oturan personel, şehrin içindeki devasa hastanelerin içinin boşaltılması personel eksikliği gün aşırı nöbetler yorgun düşen kaza yapan personeller…  Bir gecede işyeri değişiklikleri, evlerin uzaklığı, personelin tükenmişliği, kişisel sorunları… Hiçbiri önemsenmedi. Şehir Hastanesinden gelen haberler içler acısı. Sistem çalışmıyor, kayıtlar tutulmuyor yeterli malzeme yok, etik yok, olması gereken sağlık kuralları yok yapılan aşılarda dahi soğuk zincir uygulaması yok, sürekli elektrik kesintileri oluyor… Anlatmakla bitmez” sözlerini kaydetti.

“İŞLEYEN HASTANELER KAPATILMASIN”

Basın açıklamasının ardından sağlık emekçilerinin taleplerini sıralayan Tekin, şunları kaydetti:

“İşleyen hastanelerin asla kapatılmaması,

Hastaların olağan şehir içindeki yaşadığı mağduriyetinin giderilmesi, var olan hastanelerdeki girişimsel işlemlerin yapıldığı birim ve ameliyat masalarının azaltılmaması,

Gönüllü personel harici görevlendirmelerin durdurulması,

Personelin ulaşım sorununun çözülmesi, ücretsiz servisler konulması,

Görevlendirmelerde yasal mevzuatlara uyulması,

Atama bekleyen sağlık personellerinin bir an önce atamasının yapılması.”

Exit mobile version