Bayraklı’da ‘18. Madde’ çıkmazı

ÖZEL HABER/ Didar DEMİRCİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Arazi ve Arsa Düzenlemesi ile ilgili Yönetmelikte 22 Şubat 2020’de değişikliğe gitmişti. Böylelikle, imar düzenlemesi ve bu kapsamda yapılan parselasyon planı, belediyelerce resen yapılan idari bir işlem haline getirilerek; imar uygulamasında yapı sahibi ile idare arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklara çözüm getirilmesi amaçlanıyordu. Ancak söz konusu değişiklik beraberinde başka sorunları doğurdu.

Bayraklı Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Seyfettin Atbaş, yönetmelik değişikliği sonrasında ilçede yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Yönetmelik değişikliğini Bayraklı Belediyesi’nin doğru uygulamadığını belirten Atbaş, “Bayraklı’da tüm mahallelerde 18 uygulaması var. Bu durum da özellikle gecekondu bölgelerinde planlı, projeli, ruhsatlı bina yapımının önüne engel oldu. Bunun kentsel dönüşümle hiçbir alakası yok. Mevcut imar planlarında yani 1984’te 1985’te yapılan imar planlarında ruhsatlı binalar yapıyorlardı. Cephe ve derinliği tutan parselleri ruhsatlı şekilde yapıyorlardı. Bunların içinde çarpık parseller vardı. Bunlar da bir şekilde çözülüyordu. Nasıl çözülüyordu? Tevhitle; yani 2 parsel, 3 parsel birbirleriyle birleşerek çözülebiliyordu. Bunlar tuttular tek başına yapabilecek inşaatları dahi 18’e soktular” sözlerini kaydetti.

“DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ TIKANDI”

Bayraklı’nın önünü kapatan bir uygulama olduğunu söyleyen Atbaş, “Mevcut imar planlarında 16’lık olan yerleri dahi 18’e tabi tuttular. Şimdi de Bayraklı’da bir tane bile ruhsatlı bina yapılamıyor. Yani vatandaşın önünü açacaklarına kilitlediler. Vatandaş da kilidin açılması için başka yollar deniyor” ifadelerini kullandı. 18 uygulaması ile bir adanın tamamının şuurlandırıldığını, bunun da vatandaşın evini inşa etmesinin önüne geçtiğini belirten Atbaş, “Bayraklı’nın her mahallesi bu şekilde olunca vatandaş da binasını yapamıyor. O yüzden bizim önerimiz 18 uygulamasına giren yerlerle girmeyenleri ayırsınlar. Ona göre bir yol ilerlesinler. Burada herkesi mağdur etmenin bir anlamı yok. Bu uygulama Bayraklı’nın önünü kesiyor” diye konuştu.

Öte yandan Atbaş, 350 bin nüfuslu Bayraklı’da 2022 yılı içinde 155 adet ruhsatlı bina izni verildiğine dikkat çekerek, “Yani iki günde bir tane ruhsatlı bina izni verilmiş. Bu rakam en azından bin 500- 2 bin olması gerekiyordu” dedi

18’İNCİ MADDE UYGULAMASI NEDİR?

18’inci madde uygulaması ile imar sınırları içinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler, maliklerinin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile mevcut ada ve parseller yeniden düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılmakta ya da birleştirilmektedir.

Söz konusu madde ile kamusal alanların artırılması, kentlerin düzenlenmesi amaçlanıyor ancak uygulama ülke genelinde vatandaşların mağdur olmasına da sebep oluyor.

Exit mobile version