Gündemİzmir HaberleriManşet

Bayraklı’nın emsal davasında karar çıktı

HABER/ Didar DEMİRCİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 30 Ekim İzmir depreminin ardından depremzedelerin konutlarını yapabilmesi amacıyla aldığı emsal kararının iptali istemiyle mahkemeye taşımıştı.

Söz konusu davada karar çıktı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, Bayraklı Belediyesi’nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararda kamu yararı olduğunu gözeterek davanın reddine karar verdi.

Depremzedelerin acil konut ihtiyacını karşılamak için

İzmir 5. İdare Mahkemesi, emsal kararına yönelik bilirkişi raporlarını inceledikten sonra davanın reddine kadar verdi. Mahkemece verilen kararda, “Getirilen plan notu kararının, deprem sebebiyle ağır ve orta hasarlı hale gelen binalar ile riskli yapıların dönüşümü için ve afetzedelerin acil konut ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tesis edildiği, plan değişikliği niteliğindeki davaya konu plan notu kararının bu sebeple teknik ve nesnel bir gerekçeye dayalı olduğu, yukarıdaki paragrafta da izah edildiği üzere getirilen değişikliğin plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına ve en nihayetinde kamu yararı amacını sağlamaya yönelik olarak tesis edildiği sonucuna ulaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.