Kültür Sanat

Bayrama özel kitap önerileri

Okumak isteyip zaman bulamadığınız için ertelediğiniz kitaplar varsa bu tatilde listenize ekleyeceğiniz yeni önerilerle başlangıç yapmanın tam sırası. Uzun bayram tatilini evde geçirmeyi tercih ettiyseniz ve vakit geçirmek için etkinlik arıyorsanız bu içerik ilaç gibi gelecek.

Listenin başına en sevdiğim romanlardan birini eklemek istiyorum. Zülfü Livaneli her romanında okuyucu büyüleyen, bambaşka dünyalara sürüklemeyi başaran güçlü bir kalem benim gözümde. Bu romanında da hazırladığı sürpriz sonla, sizleri düşünmeye itecek. Henüz okumadıysanız vakit kaybetmeden başlamanızı öneririm. Roman sakin bir balıkçı köyünde genç bir kadının cinayete kurban gitmesiyle başlıyor. Cinayetin gizemini çözerken nefes kesen bir hikaye sizleri bekliyor. Livaneli‘yi severek okuyan biri olarak, Serenad, Leyla’nın Evi, Bir kedi bir adam bir ölüm romanlarını da okumanızı tavsiye ederim.

Okumayanınız varsa şiddetle tavsiye ettiğim diğer bir roman Yüzyıllık yalnızlık. Marquez’in kendi deyimiyle, çocukluğunda etkilendiği olayları sanatsal bir dille edebiyata aktardığı en ünlü romanı. İsimleri birbirine çok benzeyen karakterler var, romanın başında bulunan soy acağına sık sık göz atmak zorunda kalabilirsiniz. Roman, Buendia ailesinin, yapılan bir büyü sonucu akraba evliliği nedeniyle 100 yıl süren bir lanetle yaşamalarını konu ediniyor. Yüzyıllık yalnızlık, büyülü gerçeklik akımının örneğini oluştururken, fantastik kurgusuyla da kült bir roman haline gelmeyi başarıyor.

Hemen hemen her romanını okuduğum bir başka yazar Canan Tan. En son yürekler ölür romanın İzmir’de geçiyor oluşu ve organ nakli konusundaki dokunuşları beni ayrıca etkiledi. Canan Tan okumayı, daha ilk sayfadan okuyucuyu hikayenin içine çekebildiği için seviyorum. Roman kaza sonrası sevdiği adamı kaybeden bir kadın, organ nakli sayesinde hayata tutunan bir gencin yollarının kesişmesini konu alıyor. Okumadıysanız Eroinle dans, İz, Piraye romanlarını da okuyabilirsiniz.

Sırada romandan filme dönmüş başka bir önerim var; Daha. Hakan Günday romanda kaçak göçmenlerin üzerinden büyük bir insanlık dramını anlatıyor. Romanda babası insan kaçakçısı olan Gazâ’nın yaşam öyküsünü, onun anlatımıyla okuyacaksınız. Bazı tartışmalara neden olsa da okumanız gereken bir roman Daha. Yazarın diğer romanları olan Az, Ziyan, Kinyas ve Kayra gibi eserleri de listenize ekleyebilirsiniz.

Edebiyata şiire merakınız varsa Sıla’nın Bin Yılın Aşk Mektupları ve Anlatsam Geçer Mi adlı kitaplarıyla tanışmanız şiddetle tavsiyemdir. Bu iki kitabı da bir gecede bitireceğinize ancak zaman içinde tekrar tekrar okuyacağınıza eminim.