Ekonomi

BDDK bankacılıkta tarihi kararı açıkladı! Dijital bankacılıkta devrim niteliğinde yenilik! Bundan sonra…

Yaklaşık olarak iki yıldı hayatımızda olan korona virüs, gündelik yaşamda gerçekleştirilen birçok işlemin dijital ortama taşınmasına sebep oldu. Sunduğu hizmetleri dijital ortama alarak, vatandaşlara internet platformları aracılığı ile hizmet sunan kuruluşların başında ise bankalar yer aldı. Bankaların bu işleyişlerine ek olarak, yeni dönem içerisinde geçerli olacak değişiklikler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklandı! BDDK’nın 1 Ocak itibari ile geçerli olacağını belirttiği karar, bugün itibari ile Resmî Gazete’ de yayınlandı!

Bankacılıkta Bir Dönem Kapanıyor!

Bir yılı aşkın süredir birçok insan, korona virüs sebebi ile bankacılık işlemlerini çoğunluk ile bankaların mobil uygulamaları ya da bankaların resmi internet siteleri aracılığı ile gerçekleştiriyor. Bankaların yönetim politikaları gereğince belli başlı bankacılık işlemlerinin, dijital ortamlar aracılığı ile gerçekleştirilmesine izin verilmiyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun son dakika olarak yaptığı açıklama, bankacılık sektöründe birçok kuralın değişeceğine işaret etti.

BDDK’nın 1 Ocak itibari ile yürürlüğe gireceğini açıkladığı, dijital bankacılık kararına göre bankacılık sektöründe, kişilerin bizzat bankaya gitmesi gereken birçok işlem dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Yalnızca Finansal Tüketiciler ve KOBİ’ler İçin Geçerli Olacak!

BDDK kararı gereğince 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girecek olan dijital dönüşüm kararı, kişilere bankaya gitmeden kredi talebinde bulunma hakkı tanıyacak. Halkın büyük bir kısmını ilgilendiren bu karar yalnızca KOBİ’ler ve finansal tüketiciler için geçerli olacak. Kredi çekmenin zorlu süreci böylelikle ortadan kaldırılmış olacak.

Kişinin Gelirine Göre Çekebileceği Kredi Miktarı Belirlendi

BDDK yapmış olduğu açıklamada, dijital bankaların yeni dönem ile birlikte KOBİlere ve diğer finansal tüketicilere verebileceği kredi miktarına da değindi. Buna göre dijital bankalardan kredi tahsis edebilecek grupta yer alan vatandaşlar, resmi olarak ispat edebildikleri gelirlerinin 4 katını alabilecekler. Vatandaşın beyan ettiği gelirinin, banka tarafından resmi olarak tespit edilememesi durumunda ise krediye başvuran kişiye en fazla 10 bin TL tutarında kredi verilecek.

Dijital bankalardan kredi çekmek isteyen kişilerin herhangi bir problem ile karşılaşmaları durumunda, vatandaşlar bulundukları bölgede yer alan dijital banka bürosuna başvuru yapabilecek.