Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yurt dışı seyahatlerde, uçak biletlerinde ve otel konaklamalarında kredi kartına taksit yapılmasını yasaklaması hakkında konuşan İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Ayhan Turan, kararın turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. Turan “Bir hafta önce getirilen yurtdışı turizm harcamalarında kredi kartına taksit yasağı nedeniyle yurtdışı tura katılma talebi yüzde 30 azalmıştır. Yurtdışında tatil satın alanların yüzde 45’inin kredi kartına taksit yaptırmaktadır, Bu yasağın, normalin üstündeki otel fiyatları nedeniyle iç turizme de katkısının olmayacağını öngörülmektedir” sözlerini kaydetti.
BDDK bu karardan vazgeçmelidir
Döviz çıkışına engel olmak amacıyla alınan kararın son bir haftada yurt dışı turlarına katılım talebini yüzde 30 oranında düşürdüğünü aktaran Turan, “Yurtdışı turlar düzenleyen acentalar önümüzdeki süreçte bu kararın olumsuz etkisini daha ağır biçimde görecektir, BDDK’nın Bu kararından vazgeçilmesi gerekmektedir. Turizm sektörünün Pandemi sonrası toparlanma eğilimi gösterse de her yıl normalin üstünde artan otel fiyatları, baş edilemez hale gelen maliyetler ve insanların alım gücünün her geçen gün daha da düşmesinden dolayı hem turizmcinin hem de tatilcinin zor günler geçirmektedir. Tatilcinin, daha ucuz maliyetli olması nedeniyle uzunca bir süredir yurtdışı destinasyonları tercih etmektedir. Önceki yıllarda yurtdışı tatil 12 taksit olabiliyordu, Sonrasında bu sayı önce 9’a, ardından 6’ya ve en sonda 3 takside düşürüldü, bir hafta önce tamamen kaldırıldı” diye konuştu.
Yüzde 45’lik kesimin tatil imkanı elinden alındı
Yurt dışında tatil yapmanın yurt içine göre daha ucuz olduğunu ve bu nedenle daha çok tercih edildiğini aktaran Turan, şu sözleri kaydetti:
“Her yıl yaklaşık 1,2 milyon ile 1,5 milyon arasında yurttaşımız yurtdışından tatil satın alır. Bu satışların yüzde 45’i, kredi kartıyla ve taksitledir. Yüzde 15’i nakit döviz, yüzde 40’ı da TL ödeyerek alınır. Alınan bu yasak kararı ile Yüzde 45’lik kesimin yurt dışı tatil yapma imkanı elinden alınmış oldu. Vatandaşlarımız bütçelerine göre, yurt dışı vizeli veya vizesiz balkan turlarına yoğun talepte bulunuyordu. Artık bu işler çok hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Taksit yoksa, acentalara iş de yok durumu ortaya çıktı. Bu durum, Bodrum, Marmaris, Antalya gibi yerlere tatil talebini de düşürdü. Hatta pek çok tesis sezonu erken kapatmak zorunda kaldı. Bu karar, Kıbrıs için de geçerlidir ve Kıbrıs’ta tatil yapmak isteyenleri de bu talepten vazgeçirtecek bir karardır. Yabancı turistler de ülkemizdeki yanlış fiyat politikasından olumsuz etkileniyor, Türkiye yerine Mısır, Yunanistan, İspanya, İtalya, Fas gibi destinasyonları tercih etmeye başladı. Yurtdışı turizmde kredi kartına taksitin tamamen kaldırılmasının üzerine dövizdeki büyük artış da, yurtdışı satışların iyice azalmasında etkili oldu. Taksit yasağı, yurtdışı ağırlıklı çalışan outgoing tur operatörlerini zor durumda bıraktı. Tur operatörleri, taleplerin yüzde 30 oranında düştüğünü söylüyor. İlerleyen dönemde daha da düşeceği tahmin ediliyor. Turizm profesyonelleri olarak bu karardan acilen dönülmesi gerektiği, yurtdışına döviz çıkışının önüne kısmen geçse de iç turizmde talebin artmasını sağlamayacağı konusunda hem fikirdir. Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyulan kredi kartına taksit durumunun dış turizmde yeniden açılması kaçınılmazdır.”