Beklenen sosyal konut projesine ilişkin açıklama önce Bakan Kurum’dan; sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi! İşte 2022 TOKİ şartları…

Bir süredir vatandaşların gündeminde olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek yeni sosyal konut projesinin açıklanma tarihi yaklaştı. 13 Eylül 2022 tarihinde detayları duyurulacak olan yeni sosyal konut projesi kapsamında şartlar da yavaş yavaş netleşmeye başladı.

BAKAN KURUM, GELİR SEVİYESİ HAKKINDA İPUCU VERMİŞTİ

Daha önce gerçekleşecek sosyal konut projesine ilişkin defalarca açıklama yapmış olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açıklamalarında; “Proje kapsamında İstanbul’da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ’ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkanı olacak. Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmaması gerekiyor” kullandığı ifadeleriyle yeni projenin şartları hakkında kamuoyuna çeşitli ipuçları vermişti.

CUMHURBAŞKANI, AÇIKLAMA İÇİN EYLÜL AYINI İŞARET ETMİŞTİ

Merak ile beklenilen sosyal konut projesine ilişkin son Kabine Toplantısı’nın ardından açıklama gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasında; “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Hazırlıklarımız bitmek üzere. Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız. Şehit yakınları ve gazilerimiz ile emeklilerimize özel kontenjan ayıracağız. İlk defa evlenen gençlerimiz projede kota sahibi olacak. Konut projelerinin tamamında yenilenebilir enerji sistemi kullanılacak. Bu adım kiraların da düşmesine yol açacaktır. Konut kampanyasının ayrıntılarını önümüzdeki ay açıklayacağız” ifadelerini kullanarak, yeni konut projesi için eylül ayına işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açıklama için 13 Eylül 2022 tarihini verdi.

YENİ PROJEDE DE ŞARTLAR AYNI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan yeni sosyal konut projesi kapsamında şartların daha önce TOKİ konutları için aranan şartlara benzer olacağı öğrenildi. Bu şartlar kapsamında başvuru yapan kişinin, eşinin veya çocuklarının üzerine herhangi bir tapuda kayıtlı mülk istemeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başvuru yaş sınırını 25 olarak belirledi. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurularını kabul edecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’da yaşayanlar için aylık 16 bin; diğer illerde yaşayanlar için ise, aylık 14 bin hane gelir şartı koydu. Her evden bir kişinin başvurusunu kabul edecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konutun yapılacağı yerde en az bir yıldır ikametgah ediyor ve daha önce TOKİ’den konut satın almamış olmayı da şart koşacağı öğrenildi.

Exit mobile version