İzmir HaberleriManşet

Belediye İş’ten Başkan Arda’ya ‘işçi düşmanı’ çıkışı

HABER/ Didar DEMİRCİ- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, göreve geldiği 2019 yerel seçimlerinin ardından Gazi-Bel’de çalışan 28 kişiyi tazminatsız olarak işten çıkartmıştı. Arda’nın bu kararı sonrasında işçilerin örgütlü olduğu Belediye-İş Sendikası, 28 işçinin işe iadesi için dava açmıştı. Söz konusu davada mahkeme işçilerin lehine sonuçlanmıştı ancak Başkan Arda, işçilerin işe geri almamış, işe başlatmama tazminatı ödemişti. Ayrıca mahkeme, Gaziemir Belediyesi’nde 22 yıl çalışan ve Belediye İş Sendikası İzmir 4 Nolu Şube Yöneticilerinden Zafer Saylan için de işe iade kararı vermişti. Ancak Başkan Arda, Saylan’ı da diğer işçiler gibi işbaşı yaptırmadı.

Gelinen noktada Arda ile Belediye-İş Sendikası İzmir 4 Nolu Şube arasındaki gerilim devam ediyor. İşe iade edilmeyen Saylan’ın Kıdem Tazminatının ödenmediğini öne süren Belediye-İş Sendikası İzmir 4 Nolu Şube Başkanı Ayhan Doğan, bu nedenle belediyeye yeniden dava açtıklarını ve 10 Ekim’de davanın görüleceğini söyledi.

28 İŞÇİNİN AHI ÜZERİNDE

Gaziemir Belediyesi’nin ekim ayı meclis birleşimi öncesinde Sendika Başkanı Doğan, Arda’nın kapısına dayandı. Belediye koridorlarında ses yükselten Doğan, “Davaya neden itiraz ettin. Hadi oradan deme! O itiraz dilekçesini Gaziemir’de tüm sokaklara asacağım. İtiraz sebebine bak; bizim Zafer Saylan’a borcumuz yoktur. Çıkardığın 28 işçinin ahı var üzerinde ahı… Kapının önüne çadır kuracağım çadır” sözlerini sarfetti. Yaşananlar sonrasında gazetemize konuşan Başkan Doğan, “4 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. İşçi, emekçi düşmanı” dedi.

“PARA VERMEMEK İÇİN…”

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın geldiği günden beri işçi çıkardığını ve son olarak sendikanın Mali Sekreteri Zafer Saylan’ın işine son verdiğini belirten Doğan, “Açtığımız işe iade davalarının hepsini kazandık. Ama Zafer Saylan’ın kıdem tazminatı var. 22 yıldır bu belediyede çalıştı. Ancak Halil Arda, davaya itiraz ediyor, “Bizim Zafer Saylan’a borcumuz yoktur” diyerek. Para vermemek için yapıyor. Biz de o nedenle böyle bir tepki koyduk” diye konuştu.

Öte yandan Gaziemir Belediye Başkanı Arda’nın 28 işçiyi işten çıkarmasının yanında bir de işçilere baskı yaparak başka sendikaya geçmeye zorladığını söyleyen Doğan, “E-devlet üzerinden işçinin istifa edip başka sendikaya kaydolması çok kısa sürer. Masalarının başında istifa ettirdiler. Zafer Saylan benim yöneticimdi, istifa etmedi. Onu da en son işten çıkardı. Onu da sosyal medyada bir şey yazmıştı. Ama Halil Arda’nın adı bile geçmiyordu. Onu gerekçe göstererek işten çıkardı. 4857’de iş akdini feshetti. Biz işe iadeyi de kazandık. En son kıdem tazminatımız kaldı. Ona da dava açtık. 10 Ekim’de davamız var. Avukatlar kanadıyla böyle bir borcum yoktur diye itiraz ediyor” sözlerini kaydetti.

BİR YANDAN ÇIKARIYOR DİĞER YANDAN ALIYOR

Başkan Arda’nın söylemlerinde işçinin parasını günü gününe ödediğini ve işçinin hakkını savunduğunu söylediğini belirten Doğan, “Madem işçileri bu kadar çok düşünüyor, neden işçi çıkartıyor. Maddi durum kötü diye çıkartıyor diyelim, o zaman göreve geldiğinde Gazi-Bel’de 535 işçi çalışıyordu şu anda 900 kişi çalışıyor. Bir yandan işçi çıkarıyorsun bir yandan da işçi alıyorsun” dedi.