EkonomiGündem

Benzin ve motorine büyük zam yolda: Hemen gidip deponuzu fulleyin!

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar dolayısıyla benzin ve motorin fiyatları gündemden düşmüyor. Sürücülerin gündeminde olan akaryakıt fiyatlarında yeni bir gelişme yaşandı. Motorin ve benzine yine zam beklendiği iddia edildi. Brent petrolün yükselmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarının yeniden değişmesi bekleniyor.

BENZİN VE MOTORİNE DEV ZAM YOLDA

Akaryakıt fiyatlarına zam beklentisi oluştu. Brent petrolün 86 dolar yükselerek son 4 ayın zirvesine çıkması ve dolar kurunun 27 lira üzerinde sabitlenmesi sonrası akaryakıta yeni zamla gündeme geldi. Konu sosyal medyada da gündem olurken, birçok kullanıcı “Bu hafta benzine 3, motorine ise 4 TL zam geliyor” paylaşımları yaptı. Ancak bu konuda sektör kaynaklarından resmi bir açıklama gelmedi.

BENZİN VE MOTORİN NE KADAR OLACAK?

Söz konusu konuşulan zam eğer gerçekleşirse İstanbul’da benzinin litresi 39 lirayı, motorinin litresi ise 40 lirayı aşacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.