Ekonomi

Benzin ve motorinin litre fiyatına gelen son zamlar iptal edildi: Petrol fiyatındaki düşüş zamları durdurdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanana verilere göre Türkiye’de enflasyon Şubat ayında %54,44 seviyesine yükseldi. 20 yıllık zirvesini güncelleyen enflasyon ve yükselen dövize bir de Rusya-Ukrayna savaşı eklenince, Türkiye’de zamlar da hızlanmaya ve daha yüksek oranlarda gelmeye başladı. Peş peşe gelen zamlar hayat pahalılığını artırırken, akaryakıt zamları araç sahiplerinin belini büktü. EPGİS tarafından yapılan açıklamalarda, bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatında 0,79 ve motorinin litre fiyatında 2,25 TL zam yapılacağı duyurulmuştu. Gelen son dakika bilgilerine göre son zam iptal edildi.

Benzin ve Motorin Zammı İptal Edildi

Türkiye’de akaryakıt fiyatları, Aralık 2021’de dolar kurunun 18,40 TL seviyelerine ulaştığı dönemde ve öncesindeki süreçte hızla yükselmeye başlamıştı. Ardından 2022 yılında yükselen enflasyon ve enerji fiyatları, akaryakıta gelen zamları da yükseltti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamada, son olarak 10 Mart 2022 (bugün) tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatında 0,79 TL ve motorinin litre fiyatında 2,25 TL zam yapılacağı belirtilmişti. EPGİS, söz konusu zammın iptal edildiğini duyurdu.

EPGİS Zam İptalini Duyurdu

EPGİS tarafından yapılan açıklamada “Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Değişimi İptali 10/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 0,79 Motorinde 2,25 TL/LT olarak yapılan zamlar ürün fiyatlarının büyük oranlı düşüş göstermesi doğrultusunda kaynağından iptal edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Brent Petrol Fiyatında Düşüş

Bilindiği üzere Avrupa borsalarında emtia fiyatlarındaki artışın hız kesmesi ile birlikte dün artış görülmüştü. Hafta ortasında piyasalarda, ABD’nin Rusya’dan enerji ithalatını hemen uygulamak üzere, Britanya’nın da petrol ve petrol ürünleri ithalatını 2022’nin sonuna kadar kademeli olarak sonlandırma kararının etkileri görülmüştü. Gelişmelerle birlikte Brent petrolün varil fiyatı da %6,4 oranda azalarak 119,80 dolar seviyesine gerilemişti.