Gündem

Benzine Zam Geliyor! Bu Gece Yarısı Geçerli Olacak!

Sektör yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, benzin litre fiyatına bu gece yarısı itibarı ile 1 lira 33 kuruş zam yapılacak. Yapılan açıklamalarda motorin litre fiyatına bir zam bilgisi verilmedi.

Son gelen bu zam ile birlikte, benzinin litre fiyatı 20 liranın üstüne çıktı. Bayram arifesinde gelen bu zam ile birlikte İstanbul’da benzinin litre fiyatı 20,33 Türk Lirası olacak. Diğer büyük kentlerden Ankara’da benzinin litre fiyatı 20,44 TL’ye yükselecek iken, İzmir’de benzinin litre fiyatı 20,45 TL olacak.

İstanbul’da Benzin Litre Fiyatı 22,01 TL Olacak

Sektör yetkililerinin duyurduğu yeni zam kapsamında motorin bulunmuyor. Yeni fiyatlandırma yapılmayacak motorinin litre fiyatı şu an itibarı ile İstanbul’da 22,01 TL seviyesinde. Motorin litre fiyatı Ankara ve İzmir’de yaklaşık olarak aynı fiyatta olmakla birlikte 22,11 Türk Lirası seviyesinde bulunmakta. Ancak sunulan bu akaryakıt fiyat seviyeleri bilgileri bulunulan şehir, ilçe ve bayiler arasında farklılıklar gösterebiliyor.

Ardı arkası kesilmeyen bu zamlar zincirinden sonra benzinin litre fiyatında önceki dönemlere göre çok ciddi bir artış meydana geldi. Bundan tam bir sene önce İstanbul’dan herhangi bir akaryakıt istasyonundan alacağınız bir litre benzinin ortalama fiyatı yaklaşık olarak 7,07 Türk Lirası seviyesindeydi. Sene sonuna kadar sıklıkla benzin fiyatına zam gelmesi ile birlikte, 2022 yılının ilk günlerinde İstanbul’daki benzinin litre fiyatı 12,29 Türk Lirası seviyesine yükselmişti.

Benzine Yıllık Zam Yüzde 188 Oldu

Bu gece itibarı ile yansıyacak olan son zamdan sonra, İstanbul’da benzinin litre fiyatı, yılbaşından bu yana yüzde 65 oranında artmış olacak. İstanbul’daki benzinin litre fiyatının yıllık bazda artış oranı ise yüzde 188 olarak gerçekleşmiş olacak.

Bu fiyat artışları yalnızca benzini değil, motorinin litre fiyatını da oldukça yükseltti. Bu geceden itibaren geçerli olacak zamlardan etkilenmemiş olsa bile, motorin grubunda da geçen seneden bu yana sık sık zamlar meydana gelmişti.

İstanbul’da bir sene önceki motorinin litre satış fiyatı 6,43 TL seviyesindeydi. Yıl sonuna kadar gelen zamlardan sonra ise 2022 yılı başında motorin litre satış fiyatı 11,43 TL seviyesine yükselmişti.