BES için yeni dönem! Yüzde 80 getiri imkanı sunan faizsiz fon

Bireysel Emeklilik Sistemi son zamanlarda sıkça konuşuluyor. Yapılan açıklamalardan sonra yatırımlarını daha iyi değerlendirmek isteyenlerin BES’e ilgisi arttı. Yatırım yapmak için ilk tercihlere bakıldığında altın ve döviz öne çıkıyor. Ancak artan faizler nedeniyle pek çok kişi mevduata yöneliyor.

BES katılımcıları yatırımlarını farklı şekillerde değerlendirmek istiyor. Daha fazla kar elde edeceğini düşünen vatandaşlar BES’e talep gösteriyor. Yüksek enflasyonun söz konusu olduğu bir dönemde tasarruf etmek mümkün mü, hangi yatırım araçları doğru tercihler olur gibi sorular her geçen gün artıyor. Noyan Doğan, merak edilen soruları teker teker cevapladı.

Enflasyonlar Yükselirken Tasarruf Yapma Fırsatı

Enflasyon yükselmeye devam ederken tasarruf etmenin mümkün olduğu söyleniyor. Mümkün olsa da hangi yatırım aracının seçileceğine dikkat edilmeli. Önem verilmesi gereken konu araç değil, seçilen aracın getirisinin enflasyon karşısındaki hareketidir. BES geçmiş dönemlerde tasarruf aracı olarak tercih edilirken, yakın zamanda yatırım için talep edilmeye başlandı.

BES’in yaklaşık olarak 9 milyona yakın katılımcısı bulunuyor, 2023 yılı için getirisi de açıklandı. Geçtiğimiz yıl BES’in getirisi ortalama olarak yüzde 70 olarak belirtildi. Yıllık enflasyon oranı yüzde 64.7 olurken BES enflasyonun 5.3 puan üzerinde getiri sağlamayı başladı. Tabloya bakıldığında ise BES katılımcıları tasarruf etmeyi başardı. Tasarruflar enflasyon karşısında erimemiş ve üzerine çıkmıştır.

BES Sayesinde Kazanç

BES katılımcılarının elde ettikleri kazançlar değerlendirildiği zaman yatırım yapmak isteyenler altın ve dövizden vazgeçiyor. Son dönemlerde özellikle altın ve dolar fiyatlarının artması, vatandaşların yatırım aracı olarak bunları seçmesine yol açtı. Kazanç elde etme fırsatı sunsalar da tasarruf konusunda BES’in gerisinde kaldılar. Birikimlerini değerlendirmek isteyen vatandaşlar için BES çeşitli imkanlar sunuyor.

BES konusunda kafası karışan vatandaşlar için 2023 yılı verileri öne sürülebilir. Birikimlerini değerlendirmek isteyenlerden faizli emeklilik fonlarını değerlendiren kişiler yüzde 67, faizsiz fonlarda değerlendirenler ise yüzde 77 oranında getiri elde etti. Geçtiğimiz sene tasarruf etmek için faizsiz fonları tercih edenler oldukça karlı bir şekilde yeni seneye başladı. Faizsiz fon üzerinden yatırım yapanlar enflasyonun 10 puan üzerinde gerçek getiriye sahip oldu.

Exit mobile version