EğitimSağlıkYaşam

Beslenme çantasındaki poğaça ve açma zararı

Beslenme çantasındaki poğaça ve açma zararı saymakla bitmiyor. Bir çok velinin tercihi olan yağ oranı yüksek işlenmiş hamur işleri tehlike saçıyor. Anne ve babalar buna dikkat etmeli.

Beslenme çantasındaki poğaça ve açma zararı

Okullar 11 Eylül Pazartesi günü açılıyor. Okulların açılmasına satılı günler kala öğrencilerin beslenme çantasındaki yiyecekler uzmanlar tarafından incelendi. Uzmanlara göre ailelerin sıklıkla tercih ettikleri poğaça ve açma türevleri çocuklara zarar veriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, anne ve babalara beslenme çantalarında olması gerekenleri açıkladı. Sungur, ‘Poğaça, açma, simit ve börek gibi yağ oranı yüksek hamur işleri yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Zira, besin değerleri olmadığı gibi bu besinler içerdikleri yüksek kalori nedeniyle çocuğun kilo almasına yol açıyor’ dedi.

Poğaça ve açma zararı
Poğaça ve açma zararı

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın

Uzman sungur, ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalarını önerdi. Sungur alışkanlıklara yönelik olarak, ‘Tüm aile bireylerinin yemekte bir araya gelmeleri, pişmiş sağlıklı yemekler tüketmeleri, dışardan hazır gıda sipariş etmemeleri, paketli ürün, abur cubur, gazlı içecek, çikolata ve şeker içeren ürünlerden kaçınmaları, çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olacaktır’ dedi.

Kahvaltı atlayan ebeveynlere uyarı

Sungur, çocukların sabah uyandıklarında iştahsızlık yaşamasını fırsat bilen ebeveynlerin kahvaltıyı atladıklarını söyledi. Bu nedenle kahvaltıyı atlayan ebeveynlere uyarı yaptı. Kahvaltı yapmayan çocuklarda ise halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, yetersiz enerji alımına bağlı düşük konsantrasyon, zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliği gibi sorunlar geliştiğini gösteriyor.

Abur cuburlardan uzak durun

Çocukların en sevdiği atıştırmalık olan abur cuburlardan uzak durulmalı. Sağlıklı beslenme çantasındaki poğaça ve açma olmamalı ancak bunun aksine çantamız bol vitamin olmalı. Tek bir besin veya öğün yerine, günlük beslenmenin üzerine odaklanarak çocuğunuzun bir günde tüm besin gruplarını (süt ve süt ürünleri, et/yumurta/kurubaklagiller, ekmek-tahıllar, sebze ve meyveler) tüketmesini sağlamanız oldukça önemli. Fast food gıdaların fazla oranda trans ve doymuş yağ içermesi beyin hücrelerinde olumsuz etki oluşturarak öğrenmeyi ve hafızayı kötü yönde etkiliyor. Sütün, yumurtanın ve peynirin olduğu proteinden zengin bir kahvaltı çok daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.