Yassı çelik ithalatında bazı önlemlerin uygulanması beyaz eşya sektöründe oldukça ciddi kayıplara sebep olacak gibi gözüküyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Can Dinçer, uygulanan anti damping önlemleri kapsamında sektördeki üretim maliyetlerinin yüzde 16 oranında bir artış meydana getirebileceğini söyledi. Başkan Dinçer, beyaz eşya ihracatında 750 milyon dolarlık bir kaybın söz konusu olabileceğini, tüm sektörlerde ise bu ihracat kaybının 4,9 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyor.
İç Piyasada Daralma Mevcut
TÜRKBESD geçen yılın ilk üç ay ile bu senenin ilk üç ayı arasında kıyaslamalar içeren verilerini paylaştı. Bu verilere göre bu sene meydana gelen üretim, yüzde 3 oranında daraldı. İç piyasada meydana gelen satış hacminde ise yüzde 9 oranında bir daralma meydana geldi. Derneğin paylaştığı veriler kapsamında geçen senenin mart ayına göre iç piyasalar satış hacminde yüzde 7 oranında bir düşüş meydana gelirken üretim miktarı sabit kaldı. Aynı dönemler içerisindeki kıyaslamaya göre ihracat yüzde 11 oranında artış gösterdi.
Maliyetler yüzde 16 Arttı
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, küresel çaptaki enflasyon ve savaş gibi olumsuzlukların yassı çelik gibi birçok hammadde fiyatının artmasına sebep olduğunu bunun da ihracat rekabetinde güç kaybı ile sonuçlandığını söyledi. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın Güney Kore ve AB ülkeleri menşeili sıcak sac ürünleri kapsamında yürüttüğü soruşturmanın anti damping uygulamasını beraberinde getireceğini ön görüyor. Sektör için risk oluşturan anti damping önlemlerinin üretim maliyetlerini yüzde 16 oranında artırmasını beklerken, sektördeki ihracat kaybının 750 milyon dolar olacağını tahmin ediyor.
İhracat Kaybı Tüm Sektörlerde Oluşacak
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, özellikle yassı sac hammaddesinin diğer sektörlerde de üretim konusunda oldukça önemli bir kalem olduğunu dile getirdi. Beyaz eşya sektöründe meydana gelecek ihracat kaybının diğer sektörlerde de meydana geleceğini söyledi. imalat sektörünün tamamında meydana gelecek toplam ihracat kaybının 4,9 milyar dolara kadar çıkmasını beklediğini açıklamalarına ekledi.
Yassı Sacın yüzde 36’sı Rusya, yüzde 22’si Ukrayna’dan Temin Ediliyordu
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkardı da konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. İthal edilen yassı sac hammaddesinin yüzde 36’sını Rusya, yüzde 22’sini ise Ukrayna’dan alındığını ifade eden Özkardı, bölgedeki savaş yüzünden ithal edilen oranın oldukça düştüğünü söyledi.