Beyaz Saray’dan kritik açıklamalar: ABD hiçbir ülkenin Rusya’ya yardım etmesine izin vermeyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat Pazartesi günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’nın doğusundaki iki bölgenin sözde bağımsızlıklarını tanıdır ve ardından 24 Şubat tarihinde Rus ordularına Ukrayna’ya girme emri verdi. Putin’i ve Rus askerlerini durdurmak isteyen ABD ve AB ülkeleri ile birlikte birçok diğer ülke de Rusya’ya karşı yaptırım kararları uygulamaya başladı. Gelen yaptırım kararları ile Rusya yalnız bırakılmaya çalışılırken, ABD’den yaptırımlara ilişkin kritik bir açıklama geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin’in dış politikadaki en yetkili ismi olan Yang Jiechi ile görüştü. Söz konusu görüşmeden çıkan açıklamalarda, ABD’nin hiçbir ülkeye yardım eli uzatılmasına izin vermeyeceği bilgisi yer aldı.

Beyaz Saraya Sözcüsünden Kritik Açıklamalar

Sullivan ile Jiechi görüşmesi Roma’da gerçekleşti. Söz konusu görüşmeden hemen önce, ABD’li yetkililer bir isim vermeden, Financial Times ve Washington Post gibi Batılı medya gruplarına “Rusya’nın Çin’den askeri ekipman yardımı istediğini ve Çin’in de ekonomik yaptırımlara karşı Rusya ekonomisini destekleyecek adımların atılmasını talep ettiği” bilgisi aktarıldı. Beyaz Saray Danışmanı Sullivan, Roma’daki görüşme öncesinde yaptığı basın açıklamasında “Çin’in Moskova’nın yaptırımlardan kaçmasına yardım etmesi halinde bunun Pekin için kesinlikle sonuçları olacağını” ifade etti.

“Hiçbir Yardıma İzin Vermeyeceğiz”

Sullivan söz konusu açıklamasında, Washington’un Pekin’in Rusya’ya ne ölçülerde ekonomik destek ve malzeme desteği sağladığını yakından izlediğini ve destek verilmesi durumunda bunun da sonuçları olacağını belirtti. Sullivan “Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların ardından dünya üzerinde hiçbir ülkenin Rusya’ya yardım eli uzatmasına izin vermeyeceğiz” sözlerini dile getirdi.

“Yangına Benzin Dökmek Olur”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise konuya ilişkin açıklamalarında, ABD’nin kötü niyetler ile Ukrayna konusunda Çin’i hedef alan bir dezenformasyon kampanyası yürüttüğünü dile getirdi. Çinli düşünce kuruluşu Taihe Institute bünyesinden Einar Tangen, Al-Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Çin’in, Batı’nın Ukrayna’ya silah göndermesini “yangına benzin dökmek” olarak yorumladığını dile getirdi.

Exit mobile version