Beyaz Saray’ı gizemli bir hastalık sardı! Saldırı olmasından şüpheleniliyor

Beyaz Saray’da gizemli bir hastalık kol geziyor. Yetkililer alarma geçti. Beyaz Saray yetkililerinde görülmeye başlayan bu hastalığın ilk kez 2016’da Küba’da görev yapan diplomatlarda görülen ve “Havana sendromu” olarak adlandırılan gizemli rahatsızlık olduğu söyleniyor. ABD’li yetkililer de saldırı olması üzerinde duruyorlar.

2016 yılından itibaren ilk olarak Küba’da daha sonra da Rusya ve Çin’de toplamda 40 kadar diplomatın mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve diğer açıklanamayan semptomlar yaşaması çeşitli söylentileri tetiklemişti.

“Havana sendromu” denilen bu gizemli rahatsızlığa, ABD topraklarında da rastlandı.

ABD yönetimi tarafından Aralık ayında yayınlanan bir raporda yurtdışındaki diplomatları etkileyen bu semptomların en olası açıklamasının güdümlü radyo frekansları olabileceği belirtilmişti. Şubat ayında ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirmişti.

2016 yılından bu yana 40’tan fazla diplomatın bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi ve diğer gizemli semptomlar yaşaması şüphelerin ortaya çıkmasına neden oldu.

BAŞ DÖNMESİ, UYKUSUZLUK VE BULANTI YAPIYOR

Kişilerde baş dönmesi ve uykusuzluk gibi semptomlara yol açan hastalığın, Beyaz Saray’ın Ellipse adlı kısmında görev yapan bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisini etkilediği belirtildi. Bir başka vakaya da Virginia eyaletinde, köpeğiyle yürüyen başka bir Beyaz Saray yetkilisinde rastlandığı aktarıldı.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, konu ile ilgili açıklama yaptı. Sarayın birçok bakanlık ve devler dairesi ile yakından çalıştığını ve Beyaz Saray yakınlarında yapılan bir saldırı da dahil olmak üzere durumun hala incelendiğini söyledi.

Sözcü, Beyaz Saray’ın birçok bakanlık ve devlet dairesiyle birlikte çalışarak biri Beyaz Saray yakınında olan olası saldırıları değerlendirmekte olduğunu belirtti.

HAVANA SENDROMU NEDİR?

Kanada’nın Havana Büyükelçiliğinde görevli personelde 2017 ilkbaharında “Havana sendromu” olarak adlandırılan gizemli rahatsızlığın yol açtığı baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülmeye başlanmıştı.

ABD’nin Küba’daki büyükelçiliğinde görevli 21 personelde de benzer şikayetler görülmüş, Washington yönetimi Eylül 2017’de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmişti.Küba’da görevliyken gizemli rahatsızlığa yakalanan Kanadalı diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Küba hükümeti, ülkede görevli ABD’li diplomatların maruz kaldığı öne sürülen gizemli sonik saldırı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıklamıştı.

Exit mobile version