Bilim çalışmalarında bir ilk: İnsan kanında mikroplastik bulundu ve bunun kaynağı su içtiğimiz pet şişeler!

Hollanda’da bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışmada, çarpıcı ve korkutucu bir gerçek ortaya çıktı. Söz konusu araştırmada, insan kanında mikroplastik bulunduğu ilk kez kanıtlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre insan kanında çıkan bu mikroplastiklerin kaynağını çok uzakta aramaya da gerek yok… Araştırma sonuçlarına göre su içtiğimiz pet şişeleri, kandaki mikroplastiklerin kaynağı. Hollanda’da hizmet veren Amsterdam Vrije Üniversitesi tarafından, Prof. Dick Vethaak liderliğinde yürütülen bilimsel çalışmada elde edilen sonuçlar, tüm insanlık için yeni bir endişe kaynağı oluşturdu.

İnsan Kanında Plastik Bulundu!

Prof. Dick Vethaak liderliğinde, Amsterdam Vrije Üniversitesi tarafından yürütülen bilimsel çalışmada, tamamı sağlıklı olan 22 kişiden kan örnekleri alındı. 22 sağlıklı bireyin kanlarını inceleyen bilim insanları, bu örneklerin 17’sinde plastik parçacıklar tespit etti. Böylece bu çalışma sayesinde insan kanındaki mikroplastikler de ilk kez bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.

Uzun yıllardır bilim insanları, plastiğin dünyaya ve canlı sağlığına karşı çok tehlikeli olduğunu belirtiyordu. Ancak ucuz üretimi olması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kullanılan plastiklerin, artık daha korkutucu boyutlara ulaştığı ortaya çıktı. Bilindiği üzere daha önce deniz canlılarının vücutlarında, dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’nda, dünyanın en yüksek tepesi Everest Dağı’nda plastikler bulunmuştu. Ancak insan kanında doğrudan plastiğe ilk kez rastlandı. Bilimsel çalışmanın lideri olan Prof. Vethaak durumun korkutucu boyutunu “Endişelenmeliyiz” diyerek açıkladı.

Pet Şişeler, Ambalajlar, Poşetler…

Yapılan bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre insan kanında rastlanan plastiğin neredeyse yarısı tek başına su içtiğimiz pet şişelerden geliyor. Öte yandan gıda ürünlerinin paketlenmesinde kullanılan polistiren ve taşıma poşetlerinde kullanılan polietilen maddelerinin de kana karışan mikroplastikler arasında yer aldığı tespit edildi.

Exit mobile version